Hvorfor er en god tilvenning viktig?
Når barnet skal være alene i barnehagen, er det viktig at det opplever å ha en trygg og god barnehagedag. Barnets tilknytningsperson har en sentral rolle i arbeidet med å gjøre overgangen til barnehagen så smidig som mulig for barnet. I tilvenningstiden fokuserer tilknytningspersonen på å skape en god tilknytning at barnet, slik at barnet har en trygg base den første tiden uten foreldrene. Å starte i barnehagen er en stor endring i et lite barns liv, og savnet etter foreldrene kan være stort. Da er det viktig med et trygt fang der barnet kan søke kos og trøst. Etter hvert som barnet finner seg til rette og er klar til å utforske menneskene rundt seg, overføres tilknytningen fra tilknytningspersonen til de øvrige ansatte. Dette er en individuell prosess og vil se ulik ut fra barn til barn.
Hvordan tilrettelegger barnehagen for en god tilvenning?
Vi har latt oss inspirere av prosjektet «Liten og ny i barnehagen» og ny forskning om de yngste barna i barnehagen. Hos oss:
- sender vi informasjonsskriv om oppstart til foreldrene så snart opptaket er over.
- inviterer vi foreldre og barn til fire besøksdager i mai og juni. For de barna som begynner i løpet av året avtales besøksdager med pedagogisk leder på gruppen.
- inviterer vi til foreldremøte med informasjon om tilvenning og det pedagogiske arbeidet i småbarngruppene i juni hvert år.
- anbefaler vi at foreldrene setter av god tid til tilvenningen og er sammen med barnet i minst fem dager.
- får hver familie en primærkontakt som vil være barnets tilknytningsperson og ta ekstra godt vare på familien de første ukene.
- blir alle invitert til oppstartsamtale når barnet har gått noen uker i barnehagen.
Den første tiden i barnehagen
Når dere kommer til barnehagen første dag vil dere bli møtt av en primærkontakt som skal være barnets tilknytningsperson de første ukene. Tilknytningspersonens oppgave er å raskt etablere en relasjon til barnet, slik at barnet har en «trygg havn» når det skal være alene i barnehagen. Tilknytningspersonen vil lede dere gjennom de første dagene og legger til rette for en tilvenning ut fra barnets behov. Pedagogisk leder vil også være tilgjengelig for råd og spørsmål om ikke tilknytningspersonen kan svare.
Oppholdstid blir avtalt med tilknytningspersonene fra dag til dag. Tilknytningspersonen vil vurdere dette ut fra barnets kjente rutiner og hvor fort barnet blir sliten av oppholdet i barnehagen. De første dagene vil dere foreldre være barnets trygge base og dere vil ta dere av stell og måltider. Etter hvert som barnet blir kjent med tilknytningspersonen, overtar hen gradvis ansvaret for barnet. Hver tilvenning er forskjellig og vil bli tilpasset det enkelte barns behov.
Trinn i tilvenningen:
- Du er sammen med barnet hele tiden og har alt ansvaret for barnet.
- Tilknytningspersonen tar over en eller noen av oppgavene med barnet, men du er fortsatt til stede sammen med barnet hele dagen.
- Du overlater mer ansvar til tilknytningspersonen, men er i nærheten av barnet hele tiden.
- Kontaktpersonen tar det meste av ansvaret for barnet. Du er i nærheten av barnet på avdelingen, men holder deg i bakgrunnen.
Gode råd for en god start på barnehagelivet
- Benytt dere av besøksdagene som barnehagen inviterer til.
- Planlegg oppstarten godt og sett av god tid til tilvenning. Vi anbefaler minimum fem dager, men noen barn vil trenge mer.
- Ha kortere dager den første tiden.
- Ha god tid til levering.
- Ha faste rutiner for hvordan du leverer og sier adjø.
- Bruk ettermiddagene sammen med barnet og ro ned.
Lykke til med barnehagestart!