Vennskap
Vennskap

Å begynne i Barnehagen - Tilknytningsperioden

Det å begynne i barnehage er en stor milepæl for barn og foresatte. Ved å forberede seg godt kan denne overgangen gå bedre for alle. Her kommer litt informasjon og ting som er viktige å tenke på.

TILVENNINGSFASEN

Det å starte i barnehage er nye omgivelser for de fleste. Noen barn kan ta overgangen fint, mens andre barn kan trenge litt lengre tid. Vi har et fast oppsett på tilvenningsdagene her hos oss, men er åpne for andre løsninger hvis dere foreldre ønsker, eller trenger det. Snakk med oss, det er dere som kjenner barnet deres aller best. 

En god start i barnehagen er en forutsetning for trivsel !

Dag 1; Barnet er ca. 2 timer i barnehagen, sammen med foresatte.

Dag 2; Dere kommer til avtalt tid (avtales med primærkontakten på dag 1), barnet er ca 2 -3 timer i barnehagen, sammen med dere foreldre.

Dag 3; Leverer du/dere barnet rundt frokosttid, og kan trekke dere litt unna til et annet rom eller utenfor når det oppleves som trygt, her må vi hele veien se an barnet, og ta hensyn til barnets behov. Barnet kan være i barnehagen ca 3 timer.  Vi vil kanskje prøve å legge barnet, noen barn trenger at foreldrene er tilstede under leggingen, og mens barnet sover kan dere foreldre ta dere en liten pause, for så å komme tilbake når barnet er våknet. Ta med smokk, koseklut, kosedyr og lignende. Vær alltid tilgjengelig på tlf.

Dag 3 skal dere ha en kort oppstartssamtale med primærkontakten.

Etter dag 3 må dere tenke kortere dager i den første perioden, så overgangen blir fin. Selv om barnet virker trygt er det lurt å bruke god tid på tilvenningen, så det ikke kommer tilbakeslag med utrygghet senere.

Disse dagene er laget som et forslag, og noen ganger må vi legge opp dagene på en annen måte- Etter barnets behov. Ta dere god tid til tilvenningen, dere er hjertelig velkomne til å være her så mye dere ønsker som foreldre. 

Viktig informasjon / Tips

  • Ha kortere dager for barnet de første ukene.
  • Når dere skal ta avskjed; si tydelig ifra til barnet når dere går. Det er viktig at barnet får erfaring med at dere ikke går før dere sier ifra, og samtidig at dere virkelig går når dere sier det. 
  • Ikke ombestem dere da og bli litt til eller gå inn igjen etter at dere har gått ut. Dette betyr selvfølgelig ikke at det ikke er tillatt å være usikker – men snakk med personalet om det, ikke barnet. 
  • Mange vil nok oppleve at barnet gråter ved avskjed om morgenen, både barn og foreldre kan oppleve det å ta avskjed som en litt sårbar prosess i starten - dette er helt normalt. 
  • Jo fortere dere som foresatte blir trygge- jo fortere blir ofte barnet trygt. De leser dere og deres ro / uro smitter.
  • Har dere forlatt et gråtende eller usikkert barn sender vi en SMS, ringer dere der vi forteller hvordan det går. Dere må gjerne ringe oss dersom dere fortsatt føler dere utrygge. Skulle vi oppleve at barnet blir veldig usikkert, og ikke klarer å finne roen hos oss, så ringer vi dere med engang!

Vi jobber med relasjonen og tryggheten til barnet, og etter hvert går dette seg fint til. 

Merk! Noen barn vil trenge lengre tid enn det som er skissert her, og da prøver vi å legge til rette for det sammen.  Noen barn vil virke trygge helt fra starten av, men om man da tar lengre tid eller tenker man kan korte ned på tilvenning, vil mange få ett tilbakefall senere og bli utrygge.

 

https://www.bergen.kommune.no/innbyggerhjelpen/barnehage-og-skole/barnehage/barnehageplass/ny-i-barnehagen-informasjon-pa-flere-sprak