Det er forankret i Barnehageloven at alle barn har rett til et trygt og godt barnehagemiljø. I dette ligger det at alle ansatte i barnehagen er forpliktet til å gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for krenkelser, og videre at barnehagen skal jobbe forebyggende for å skap et varmt og inkluderende fellesskap.
Barnehageloven (§42) gir barnehagen en aktivitetsplikt til å sikre at alle barn har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø. Aktivitetsplikten består av fire delplikter:
- plikten til å følge med
- plikten til å melde fra
- plikten til å undersøke
- plikten til å sette inn egnede tiltak
Arbeidet med det psykososiale barnehagemiljøet er et kontinuerlig arbeid som er retningsgivende for barnehagen kvalitetsutviklingsarbeid og grunnleggende for alt vi gjør i barnehagen, både i samspill med barna, samarbeid med foreldrene og innad i personalgruppen. Barnehagen har en lokal handlingsplan for å sikre systematikk i arbeidet med det psykososiale barnehagemiljøet. Det psykososiale barnehagemiljøet er videre tema på foreldresamtaler, og i samarbeidsutvalget hvert år.
Usikker på om barnet trives i barnehagen?
Det kan være både vondt og vanskelig når foreldre opplever at barnehagemiljøet ikke er trygt og godt for barnet. Om du som forelder er usikker på om ditt barn trives i barnehagen, må du ta det det opp med de ansatte. Her kan du lese mer om barnehagens ansvar for barnehagemiljøet.