Bilde av lekearealt
Bilde av lekearealet

Å begynne i barnehage

En god oppstart i barnehagen er viktig for at barnet skal få en best mulig start i sin nye hverdag. en rolig oppstart gir et godt grunnlag for tilknytning og gode barnehagehverdager

Å begynne i barnehagen

 En god tilknytning i barnehagen er viktig for at barna skal få best mulig start i sin nye hverdag. En rolig oppstart gir et godt grunnlag for trygg tilknytning og gode barnehagedager

Hvordan kan du forberede ditt barn til barnehagestart 

Det er en stor endring i familien når barnet skal begynne i barnehagen. Det kan være vanskelig å velge barnehage. Har dere ønske om å komme og se barnehagen før dere søker, er dere velkommen til å kontakte oss. Når dere har fått plass i vår barnehage vil vi gjerne at dere kommer på besøk, det er bare å ta kontakt med oss, da lager vi en avtale. Her får dere treffe hele personalet og alle barna som går her. Besøk gjerne barnehagens uteområde utenom åpningstid før oppstart. Snakk med barnet om barnehagen og nevn personalet med navn, slik at barnet venner seg til ordlyden. 

Ute i snøen en tur
Ute i snøen en tur

Om tilvenning prosessen

Det er store individuelle forskjeller på hvor raskt et barn venner seg til nye omgivelser og der er enkelte barn som raskt finner til rette i barnehagen og andre som bruker lenger tid. 

Hvor lenge skal barnet være i barnehagen? Hvor lenge skal dere som foreldrene være til stede? Hvor mange dager er det nødvendig at dere foreldre er i barnehagen? Dette variere fra barn til barn, men vi oppfordrer alle foreldre til å planlegge og sette av god tid til oppstart i barnehagen. Vi informere mere om dette når dere kommer på besøk før oppstart. 

Før barna begynner i barnehagen sender vi ut et velkommenbrev der det står hvem som er barnets primærperson i oppstarten. Dere får også invitasjon til en startsamtale med den barnehagelæreren som vil ha hovedansvaret for deres barn. På denne samtalen er vi opptatt av å bli best mulig kjent med barnet deres og vi snakker med dere om hvem barnet er, hva barnet liker / ikke liker og hvilke erfaringer barnet har gjort seg i livet så langt. Det kan være lurt at dere notere ned spørsmål om ting dere lurer på, og ta dette opp på samtalen. Vi gjennomfører denne samtalen i løpet av de første ukene etter at barnet er startet hos oss.

Tilknytningsperson

I den første tiden i barnehagen legger vi til rette for at barnet og foreldrene får en trygg og god opplevelse, dere vil derfor få en primærkontakt i oppstarten. Dette gjør vi for å skape trygghet og tilknytning mellom barnet, dere som foreldre og barnehagen. Denne ene trygge bidrar til å skape et trygt fundament for barnet den første tiden og å gjøre det enklere å senere å bli kjent med det øvrige personal.

Primærkontaktens hovedoppgave er først og frest å trygge barnet, samarbeide med dere foreldre om oppstarten, informere om barnehagens sin dagsrytme og andre praktiske forhold, og å instruere barnet for de andre barna og voksne. 

Avskjed

Det er viktig å informerebarnet om avskjed, uansett hvor lit barnet er. Foreldrene må gi beskjed til barnet og tilknytningspersonen om at de skal gå fra barnehagen, og det er viktig for barnet å se når foreldrene går. Barnet skal lære seg å stole på andre mennesker – at når foreldre går og samtidig sier at de kommer for å hente; så skjer faktisk dette. kosedyr eller andre tilknytningsgjenstander kan gi ekstra trygghet ved avskjed i denne perioden.             

 Gråt

Det er ikke uvanlig at barn gråter når foreldrene går. Gråt er et naturlig uttrykk. Foreldre og primærkontakten må i fellesskap avgjøre om barnet er klart for å være alene i barnehagen. Det er viktig å huske på at dette kanskje er første gangen barnet skal være alene med mennesker det ikke kjenner så veldig godt enda – og det å bli kjent og trygg kan ta litt tid. Hvis du blir urolig når barnet ditt gråter og lurer på hvordan det går når du ikke er der – si det til personalet så de kan ta kontakte med deg for å fortelle om, eller vise deg ved hjelp av bilder, hvordan det går med barnet ditt i barnehagen.

Hva har du krav på fra arbeidsgiver ved tilvenning i barnehagen?

Arbeidsmiljøloven nevner ikke spesifikt tilvenning i barnehage, men det er vanlig at arbeidsgiver gir permisjon i forbindelse med barnehagetilvenning.

En stor andel arbeidsgivere har lønnet velferdspermisjon som en del av tariffavtalen eller som en del av sin praktiserende personalpolitikk, så her må du/dere sjekke med egen arbeidsgiver om gjeldende praksis. Det kan også være lurt å planlegge for å ta ut feriedager eller avspasering om ikke annen permisjon er tilstrekkelig for barnet.

Å begynne i barnehagen

Det å begynne i barnehagen for første gang, eller å bytte barnehage, er en stor endring for barnet. Vi er opptatt av at hvert enkelt barn og familie skal føle seg trygge i barnehagen vår og en del av fellesskapet i barnehagen. Det er alltid mulig å be om en samtale om det er noe dere lurer på. God dialog mellom hjem og barnehagen er viktig for at tiden i barnehagen skal oppleves god for barnet, og for samarbeidet mellom hjem og barnehage.