Før oppstart blir barna invitert til en kombinert besøksdag/informasjonsmøte i barnehagen. Barnet (og mor eller far) får da mulighet til å hilse på små og store på avdelingen, samt leke litt inne. Her får dere litt informasjon om barnehagen og avdelingen barnehagen skal begynne på.
Vi anbefaler dere å benytte barnehagens uteplass utenom åpningstider slik at barnet blir kjent på området også.
Den første tiden i barnehagen er viktig for at barnet skal få en trygg og god start i barnehagen. Både foreldre og barn får bli kjent med barnehagen på en rolig og forsiktig måte, slik at det å begynne i barnehagen ikke blir en alt for brå overgang for barna. Vi er opptatt av at barna blir godt kjent på avdelingen sin i tilknytningsfasen. Tilknytning tar tid, både for ettåringer som skal i barnehagen for første gang, og for eldre barn som er nye hos oss. vi bruker god tid, og lar barnet bli kjent i sitt eget tempo.
I løpet av de første ukene etter oppstart, vil dere bli kalt inn til en oppstartssamtale. På denne samtalen er vi opptatt av å bli best mulig kjent med barnet deres og vi snakker med dere om hvem barnet er, hva barnet liker/ikke liker og om hvilke erfaringer barnet har gjort seg så langt i livet. Det kan være lurt at dere noterer ned spørsmål om ting dere lurer på, og ta dette opp på samtalen.
Tett samarbeid med foreldre sikrer oss at vi kan tilrettelegge best mulig for barnet. Hele personalet er involvert og vi kommuniserer tett med foreldre både muntlig og digitalt. Ved barnehagestart opprettes en tilknytningskontakt som følger barnet spesielt den første tiden. Dette gir barnet trygghet og skaper gode relasjoner. Personalet har god erfaring med å ta imot barn og foreldre.
De fleste arbeidsplasser har en avtale som gir foreldre rett til 3 dagers permisjon med lønn for tilvenning av barn i barnehagen. Dette er også vårt utgangspunkt når vi tar imot nye barn og foreldre. Barn er imidlertid ulike og noen trenger kanskje lenger tid enn andre. Vi tar barnets følelser på alvor og vi vil i samråd med dere foreldre finne den beste løsningen for akkurat deres barn. En trygghet for barnet i oppstarten kan for noen være kosebamsen, og for andre at smokken ikke er langt unna.
Små barn reagerer ulikt på adskillelse fra mor og far. Noen opplever at barnet under tilvenning i barnehagen vil gråte når mor/far går, mens andre vil oppleve at barnet smiler og vinker farvel. Begge deler er normalt, og begge deler er tegn på trygge barn. Noen ganger kan man i barnehagen oppleve at de barna som ikke reagerer på denne atskillelsen under tilvenningen, kan senere reagere når de forstår at mor/far blir borte en stund når de sier farvel. Dette er alle sunne reaksjoner hos barn.
Selv om det kan være tøft å forlate barnet om morgenen i starten, er det til det beste for barnet om man følger faste rutiner om morgenen. Lever gjerne barnet til faste tider. gjør selve “farvel-situasjonen” så kort som mulig. Da vil barnet oppleve trygghet rundt sine faste rutiner, og ikke minst tillit til at de voksne rundt barnet er trygge. Si ALLTID farvel til barnet, det er med på å gi barnet forståelse og forutsigbarhet i sin nye hverdag.
Er adskillelsen litt emosjonell for barnet og/eller mor/far, kan dere gjerne avtale at personalet ringer dere etter en liten stund slik at dere er trygg på at barnet har det bra. Dere kan også ringe avdelingen for å høre hvordan det går.
Overgangen fra rolige omgivelser hjemme til en hektisk hverdag i barnehagen med mange nye inntrykk kan for noen være litt stor. Om der er mulig kan det være lurt med litt kortere dager i begynnelsen.
Bergen kommune - Ny i barnehagen - informasjon på flere språk