Budsjettekniske spørsmål til revidert budsjett

Her finner du spørsmål og svar på budsjettekniske spørsmål fra partiene som gjelder byrådets forslag til revidert budsjett for 2024.

Klimamidler fra Klimasats (MDG)
 

Spørsmål: Hvor mye av midlene som kommunen bruker på klimatiltak stammer fra tilslag på midler fra Klimasats?

Svar: Klimasatsmidler inngår ikke i vedtatt budsjett. I 2024 har kommunen samlet søkt om 39,6 mill. i Klimasatsmidler til 18 ulike prosjekter. I årene 2016-2020 fikk Bergen 30,4 mill. og i årene 2021-2023 mottok kommunen totalt 31,1 mill. i Klimasatsmidler. Slike midler innebærer opp til 50% egeninnsats fra kommunen i prosjektene.
 

Gratis SFO i skoleferien (Rødt)
 

Spørsmål: Hva vil det koste å innføre gratis SFO de ukene SFO holder åpent når skolen har tatt ferie?

Svar: Spørsmålet tolkes som at det skal gis gratis SFO i skolens sommerferie i juni og august, både for barn som allerede er på SFO og barn som i utgangspunktet ikke er påmeldt. Det å gjøre tilbudet gratis, vil gi økt etterspørsel. Det er imidlertid ikke mulig å utvide SFO-tilbudet til flere barn i sommeren 2024, bl.a. fordi en ikke har tilgjengelig personale. Gratis SFO i høstferien vurderes å koste 1,3 mill. kroner. Et eventuelt tilbud om gratis SFO i sommerferien senere år vil være betydelig dyrere per uke, da tiltaket grunnet ferieavvikling vil kreve større grad av oppbemanning. 

Halv pris på sommerleir og aktivitetstilbud (Rødt)
 

Spørsmål: Hva vil det koste å halvere prisen på kommunens sommerleir/aktivitetsleir-tilbud sommeren 2024?

Svar: Etat for idrett tilbyr i dag ca. 1700 plasser på leir og kurs. Gjennomsnittspris pr kurs/leir er 650 kr. Kostnad ved å halvere pris er ca. kr. 0,55 mill. (For sommeren 2024 er kursene fylt opp og alt betalt av brukerne med oppstart fra og med 24.06. Dersom prisene endres inneværende, vil det i tillegg påløpe kostnader knyttet til tilbakebetaling av egenandeler). Når det gjelder sommerleirer for skolebarn i regi av Byrådsavdeling for helse og omsorg og Etat for skole, er disse tilbudene allerede gratis for deltakerne.

Gratis sommerleir og aktivitetstilbud (Rødt)
 

Spørsmål: Hva vil det koste å gjøre alle kommunens sommerleir- og aktivitetsleirtilbud sommeren 2024 gratis?

Svar: Etat for idrett tilbyr i dag ca. 1700 plasser på leir og kurs. Gjennomsnittspris pr kurs/leir er 650 kr. Kostnad ved å gjøre tilbudet gratis er ca. kr. 1,1 mill. (For sommeren 2024 er kursene fylt opp og alt betalt av brukerne med oppstart fra og med 24.06. Dersom prisene endres inneværende, vil det i tillegg påløpe kostnader knyttet til tilbakebetaling av egenandeler). Når det gjelder sommerleirer for skolebarn i regi av Byrådsavdeling for helse og omsorg og Etat for skole, er disse tilbudene allerede gratis for deltakerne.

Konsekvenser av byggesak til selvkost (Ap)
 

Spørsmål: Hva er konsekvensene av forslag til vedtakspunkt 9b som sier at plan- og byggesaksbehandlingen hos PBE gjennomføres til selvkost?    

Svar: Bystyret har lagt selvkost til grunn for gjeldende gebyrregulativ. Imidlertid er selvkostfondet bygget ned de siste årene. Plan- og bygningsetaten vil ha stort fokus på både inntekts- og utgiftssiden for å prøve å bringe driften mest mulig i balanse. Byrådet erkjenner at dette vil være utfordrende i 2024 med de avviksprognosene som foreligger pr. 1. tertial. 

Kostnader for tiltakshavere ved selvkost (Ap)
 

Spørsmål: Kan vi få en detaljert oversikt over oppdaterte kostnader for tiltakshavere når plan- og byggesaksbehandlingen skal gjennomføres til selvkost?

Svar: Gebyrregulativet for 2024 er ikke endret, med unntak av endring for driftsbygninger over 1000 m2 i landbruket der gebyret blir rimeligere. For inneværende år vil det dermed ikke bli økonomiske konsekvenser for tiltakshavere. Gebyrutvikling for 2025 vil bli klart når byrådet legger frem sin Innstilling 1 til Handlings- og økonomiplan 2025-2028. 

Tilskudd til klima- og miljøtiltak (V)
 

Spørsmål: Hva ligger i potten som ligger til klima og miljøtiltak i 10D. Er det tilskuddordninger i denne potten? 

Svar: Budsjettet omfatter lønnsutgifter, tiltaks- og driftsutgifter og avskrivninger av tidligere års investeringer. Posten omfatter også to tilskuddsordninger på tilsammen 5,25 mill. og to særskilte tilskudd fra tilskuddslisten på 1,1 mill. (Lystgården og Bærekraftig liv)

Oppfølging av Grønn strategi (MDG)
 

Spørsmål: Hvor mye foreslår byrådet nå å bruke på oppfølging av Grønn strategi i sum, altså hvor mye står igjen til Grønn strategi-tiltak etter kuttet fra byrådet?

Svar: Vedtatt budsjett for tjenesteområde Klima og miljø var på 49,3 mill. Byrådet har foreslått som engangstiltak i 2024 å kutte i ikke-iverksatte tilskuddsordninger og oppfølging av Grønn strategi med til sammen 10 mill. Det vil fortsatt bli brukt 39,3 mill. på tjenesteområdet. 

Gratis kollektivtransport (Rødt)
 

Spørsmål: Finnes det anslag på hva det vil koste å gi alle barn og unge (opp til 18 år) bosatt i Bergen kommune gratis kollektivtransport i skolens sommerferie, ikke bare i følge med en voksen?    

Svar: Nei, det foreligger ikke noe anslag for dette. Det er Vestland fylkeskommune som har ansvaret for kollektivtransport. Kommunen er ukjent med om fylket har mulighet til å identifisere slike reiser.

Gratis kollektiv for aktivitetskort (Rødt)
 

Spørsmål: Finnes det anslag på hva det vil koste å gi barn og unge som har aktivitetskort gratis kollektivreiser i skolens sommerferie?

Svar: Nei, det foreligger ikke noe anslag for dette. Kollektivtransport er fylkeskommunens ansvarsområde.

Gratis inngang på KODE-museene (Rødt)
 

Spørsmål: Hva vil det koste å gi kommunens innbyggere gratis inngang på KODE-museene i  fellesferien?

Svar: KODE er en stiftelse. Dersom Bergen kommune ønsker å redusere billettpris, vil dette måtte fremforhandles med stiftelsen. Det vil også være utfordrende å etablere et system med prisdifferensiering utfra bostedsadresse. Utfra tidligere besøkstall kan det forventes et inntektsbortfall for KODE på mellom kr. 4-5 mill. ved gratis inngang for alle besøkende. 

Flere kinobesøk for aktivitetskort (Rødt)
 

Spørsmål: Hva vil det koste å utvide kino-tilbudet for barn og unge som har aktivitetskort, til f.eks. 2 ekstra kino-besøk forbeholdt bruk i skolens sommerferie?    

Svar: Utvidelse av aktivitetskortet iht. spørsmålet vil en maksimal kostnad på ca. kr 2 mill. Det er ikke rom for en slik utvidelse innenfor eksisterende avtale med leverandør av kinotjenester. Tiltaket er således ikke mulig å gjennomføre for skolenes sommerferie 2024.

Spare på politikerlønninger (Rødt)
 

Spørsmål: Hvor mye vil kommunen spare resten av 2024, hvis vi kutter politikerlønningen (inkl. byråd) ned til 529 000 kr. (medianlønn for kommunens ansatte)?

Svar: Bystyret har p.t. 16,75  årsverk med prognose for hele 2024 på ca. 24 millioner kroner. Dersom lønn hadde vært på  529 000 kroner ville kostnaden for resten av året vært knappe 6 mill, og besparelsen ville derfor vært på ca. 7,2 mill. kroner. 

Årlige utgifter til godtgjørelse til byrådet utgjør ca. kr. 10,2 mill. (inkludert sosiale utgifter). Dersom godtgjørelsen for byrådets medlemmer reduseres til kr. 529.000 resten av året (siste halvår), vil det utgjøre i underkant av kr. 2,6 mill. i besparelse. Total besparelse ved å redusere lønn er dermed 9,8 millioner kroner.

Ungdomsklubber i fellesferien (Rødt)


Spørsmål: I dag er kommunens ungdomsklubber stengt i skoleferiene. Hva vil det koste å holde ungdomsklubbene åpne 1-2 dager i uken i fellesferien?    

Svar: Et grovt anslag for å holde ungdomsklubbene (15 stykk) åpent er kr. 50.000 per dag. Det må her tas forbehold om det er praktisk mulig siden årets ferieplan alt er fastlagt.

Svømmehaller i fellesferien (Rødt)


Spørsmål: Bydelsbassengene i Slåtthaughallen, Stemmemyren idrettshall og Åstveithallen stengte for publikum etter 12.mai. Ortun svømmehall stenger etter 23. Juni. Hva vil det koste å holde disse åpen 1-2 dager i uken i fellesferien?

Svar: Bydelsbassengene benyttes i uke 26, 27 og 32 til sommerleirer. Det er således fire gjenstående uker (28-31). Kostnad ved å holde dise åpne 2 dager i uken anslås til kr. 400.000. Det må her tas forbehold om det praktisk mulig å holde åpent p.g.a ferieavvikling og vedlikeholdsarbeid som normalt gjennomføres i denne perioden.

Halv feriepris i basseng (Rødt)


Spørsmål: Hva vil det koste å halvere billettprisene på alle basseng i kommunen i fellesferien?

Svar: Kostnad ved å halvere billettprisene ved Nordnes Sjøbad og AdO arena i fellesferien estimeres til noe over kr. 1 mill. (Billettinntektene på sommeren er svært væravhengig). 

Lønnsoppgjøret og prognose (Ap)
 

Spørsmål: Nå når lønnsoppgjør for KS-området er godkjent, hvilken konsekvenser har dette for den prognosen som er lagt til grunn i revidert? 

Svar: I Revidert budsjett er det foreslått å øke lønnsavsetningen med 73 mill. på bakgrunn av forslaget til ny hovedtariffavtale. Denne ga en anslått årslønnsvekst på 5,2% mot 4,9% som lagt til grunn i vedtatt budsjett. Medlemmene i KS har nå vedtatt forslaget til ny hovedtariffavtale (HTA).

Satsen for årslønnsvekstramme fra 2023 til 2024 tilsvarer dermed satsen som er lagt til grunn i revidert budsjett, og anslås foreløpig ikke å innebære merbehov utover dette. Det vil frem mot Tertialrapport 2 gjøres oppdaterte beregninger av lønnsmasse og effekten av lønnsoppgjøret. 

Endring av møtetidspunkt for bystyret (Rødt)
 

Spørsmål: Vil utgiftene til gjennomføring av bystyremøter måtte økes, om tidspunkt for bystyremøtene endres fra dagens møteramme fra kl. 9-18, til kl. 12-21, f.eks. med tanke på utgifter til overtid og kveldstillegg for ansatte som jobber med gjennomføringen av møtene? I så fall, finnes det anslag på hvor mye?                        

Svar: Det er ca. 10 som arbeider overtid under bystyremøtene. Gjennomsnittlig overtidsbetaling pr. time er 450 kroner. At et møte varer til 21 i stedet for 18 vil da gi en kostnad på ca. 18 000 kroner. Mat ca. 1000 kroner.

Halvering av møtegodtgjørelser (Rødt)
 

Spørsmål: Hvor mye vil kommunen spare hvis møtegodtgjørelsen for bystyret og utvalgene halveres resten av 2024?

Svar: Det har vært avholdt fire bystyremøter våren 2024, med tilsvarende utvalgsmøter. Totale kostnader til honorar til bystyret og utvalgene har vært på 3,5 millioner kroner. Det gir en kostnad pr. runde på 875 000. Med seks "runder" igjen (utenom ekstramøte i juni) vil besparelsen på en halvering være 875'/2*6 = 2,6 millioner kroner.

Forståelse av vedtak om omorganiseringer (MDG)*
 

Spørsmål: I revidert budsjett vedtakspunkt 9. c) leser representanten: «Det vises til sak 1113/24 Omorganisering - iverksetting av vurderinger og prosesser, vedtatt i byråd 2. mai 2024. Bystyret ber byrådet så raskt som mulig gjennomføre prosesser for å få økonomisk effekt av endringene som berøres av nevnte sak». 

I UMBY-møtet 6. juni hevdet fagbyråden med ansvar for Klimaetaten og Byarkitekten at det skal komme egne saker om en evt. nedleggelse av etatene til høsten. Disse to omorganiseringene (Klimaetat/Byarkitekt) er omtalt i sak 1113/24. Spørsmål: Hvordan skal pkt 9. c) i budsjettet forstås om vedtakspunktet verken er en bestilling til byrådet, eller forankrer endringene som berøres i sak 1113/24?

Svar: Vedtakspunktet skal forstås som at bystyret ber om at byrådet gir disse prosessene prioritet, slik at økonomiske effekter av eventuelle omorganiseringer kan realiseres så snart som mulig.

Utlån til fylkeskommunalt prosjekt (Ap)

Spørsmål: Hvorfor skal Bergen kommune låne penger til Vestland fylkeskommune for bygging av et fylkeskommunalt prosjekt?

Svar: Dette spørsmålet er allerede ganske utførlig beskrevet under "Andre forhold" i Revidert budsjett/1. tertial 2024. Det er per i dag en underdekning på idrettsflater i Årstad bydel, og med den forestående transformasjonen på Mindemyren, forventes denne underdekningen å bli ytterligere forsterket i årene som kommer. 

Kommunens investeringsprosjekt på Minde skole inneholder derfor idag en idrettshall av størrelse håndballhall. Gjennom det foreslåtte samarbeidet med Vestland fylkeskommune, kan byrådet sikre Bergen kommune en langsiktig og forutsigbar brukstilgang på ettermiddag/kveld og i alle helger, til en full idrettshall (håndballhall) i Årstad bydel i minst 25 år (på dagtid vil kommunen ha 100 % disposisjonsrett over 1/3 av idrettshallen).

Idrettsdelen av byggeprosjektet på Minde skole kan med denne avtalen dermed skaleres ned fra en håndballhall til en basketballhall. I seg selv vil dette gi en forventet besparelse på 45 mill. kroner (i 2023-kroner) sammenlignet med eksisterende totalprognose for prosjektet på Minde skole. 

Risikoen i det pågående planarbeidet for Minde skole; i forhold til tid, kostnad og prosjektets gjennomføringssannsynlighet; blir gjennom den foreslåtte løsningen vesentlig redusert, siden det samlede byggevolumet som det må reguleres for, kan reduseres. 

Dette kommer ikke minst prosjektet med etableringen av barneboliger i det gamle SFO-bygget på Minde skole (prosjekt bestilt av BBSM) tilgode, ettersom realiseringen av dette prosjektet inngår i, og er helt avhengig av, den samme reguleringsplanen som prosjektet på Minde skole.