Store Lungegårdsvannet og Bystranden
NY STRAND OG PARK: Her ser du området, til høyre i dette bildet, slik det ser ut i mars 2025. Parken blir dobbelt så stor som Nygårdsparken, og ti ganger så stor som Torgallmenningen.
Bilde: Håvard Prestegården

Gir klarsignal for Bystranden

Byrådet ber bystyret vedta gjennomføring av ny park og badestrand på østsiden av Store Lungegårdsvannet.

Bergen kommune skal bygge park og strand på overskuddsmassene etter byggingen av Bybanens linje 2 til Fyllingsdalen.

Kostnadene i prosjektet er tatt ned, og byrådet ber nå bystyret om å vedta at prosjektet «Bystrand og ny Lungegårdspark fase 2» gjennomføres med en kostnadsramme på 150 millioner kroner.

Prosjektet har planlagt ferdigstillelse sommeren 2027.

– Fantastisk å komme i gang

– Det er fantastisk at vi nå endelig kan komme i gang med å lage dette nye, viktige rekreasjonsområdet, sier Christine Kahrs, byråd for byutvikling.

Byrådet peker på at prosjektet har stått stille i mange år, og man er derfor svært fornøyd med at man er i rute for åpning av parken til sommersesongen 2027.

Parken og stranden skal bli en attraksjon for alle bergensere og besøkende.

– Prosjektet blir særlig viktig for folk som skal bo i de mange hundre nye boligene som skal bygges i Grønneviksøren og ellers i området. Vi trenger slike grønne lunger i byen vår, framhever Kahrs.

Nøkternt – og et betydelig løft

Byrådet mener det var riktig å nedskalere prosjektet betydelig, i lys av kommunens alvorlige økonomiske situasjon. 

Prosjektet som nå legges frem for bystyret er nøkternt og gjennomførbart, samtidig som det vil gi et betydelig løft for området og tilgjengeliggjøre det nylig rensede Store Lungegårdsvannet for bergenserne. 

Byrådet ser også svært positivt på at prosjektet vil tilrettelegge for at installasjonene fra de opprinnelige planene som nå er fjernet, kan opparbeides på et senere tidspunkt når det økonomiske handlingsrommet til kommunen er større.

Må sikre strandkanten

En stor del av arbeidet som nå skal gjøres, handler om sikkerhetstiltak der land møter sjø. Den 700 meter lange strandkanten må sikres for å hindre utglidning av masser. Det skal legges til rette for trygg ferdsel, både langs sjøkanten og under vannoverflaten. 

Langs badestranden må det tilrettelegges for å hemme erosjon og sikre trygg ferdsel for badende, også for de som ikke er svømmedyktige. 

Overgangen til sjø skal ivareta og støtte opp under tiltakene som allerede er gjort for å forbedre havbunnen, i regi av prosjektet Renere Havn Bergen.

Blomstereng, turvei, gressflate og belysning

I tillegg skal kommunen gjøre følgende tiltak:

  • lage sandstrand i den nordlige delen av området. Her vil det legges til rette for bading med en universelt utformet baderampe
  • etablering av en stor åpen gressflate for aktiviteter i tilknytning til badeområdet, som vil være egnet for arrangementer
  • etablering av oppholdsareal med bord og benker mot ADO-plassen
  • etablering av koller med plantefelt, blomstereng og trær, tilrettelagt for biologisk mangfold samt en lav mur i fjæresonen
  • etablering av vegetasjon med stedegne planter og trær
  • etablering av turvei gjennom området (Kyststien) med benker og lys
  • belysning av parken
  • tilrettelegging for sykkelparkering

Til sammen vil dette bidra til bedre folkehelse, økt tilgjengelighet og trivsel, tryggere ferdsel og en grønnere by, framhever byrådet. 

Det kommer ikke til å bli laget faste toaletter eller skifterom. Gjennom prosjekteringen vil Bymiljøetaten likevel tilstrebe at det kan legges til rette for dette i framtiden.

Saken skal til videre behandling i utvalg og bystyre.

Les dokumentene i saken.

Sakene til byrådet 27. mars er klare