Tar bemanningssituasjonen på sykehjemmene på alvor

Byrådet vil sette inn en rekke tiltak for å styrke bemanningen på sykehjem.

Byrådet har kartlagt bemanningssituasjonen ved kommunale behandlingssentre og sykehjem. Kartleggingen viser at Bergen kommune drifter sykehjemmene billigere enn andre storbykommuner. Kommunen har lavere gjennomsnittlig bemanningsfaktor på sine behandlingssentre enn Oslo og Trondheim.  

Styrker grunnbemanningen 

De siste fem årene har det vært en økning i pleie- og bemanningsfaktoren i Bergen, men samtidig må ansatte på sykehjemmene utføre langt mer avanserte medisinske oppgaver enn tidligere. Arbeidssituasjonen er preget av mange ubesatte stillinger og høyt sykefravær, noe som fører til at det er vanskelig å rekke over alle oppgavene for ansatte.

– Denne kartleggingen viser at sykehjemmene er hardt presset, og byrådet vil derfor fortsette vår styrking av grunnbemanningen. Selv i et svært krevende budsjett for kommunen i 2025, har dette byrådet klart å prioritere styrking av bemanning på to sykehjem med satsing på flere servicemedarbeidere, sier byråd for eldre, helse og omsorg, Marte Monstad.  
Her vil man se på om økt bemanning på dag, kveld og helg kan ha en positiv effekt på sykefravær og vikarbruk.  

Bruker fagkompetansen bedre 

Kompetansesammensetningen i behandlingssentre og sykehjem har endret seg de siste årene. Mange arbeidsoppgaver som tidligere ble utført av sykepleiere, utføres nå av helsefagarbeidere og assistenter. Flere sykehjem har også organisert sykepleierne i egne team slik at ressursene brukes der det er mest behov for dem samtidig som helsefagarbeiderne får brukt sin kompetanse til fulle. Etat for behandlingssentre og sykehjem har som mål å innføre sykepleierteam ved alle sykehjemmene.  

Flere nye tiltak 

Byrådet ønsker en rekke nye tiltak for å bedre bemanningssituasjonen. Her er noen av tiltakene:

  • Vurdere organiseringen av sykehjemmene for å finne ut hva som er et hensiktsmessig lederspenn.  
  • Etat for behandlingssentre og sykehjem blir pilot i nærværsprosjektet som er kommunens satsing på å redusere sykefravær.  
  • Digitale verktøy basert på bruk av kunstig intelligens skal benyttes i arbeidstidsplanlegging.
  • Bruk av helsepersonell på tvers av avdelinger, enheter og tjenester må utvikles.
  • Satse på kompetanseutvikling ved å gi studenter fast ansettelse under utdanningsløp og gi ufaglært personell mulighet til å bli helsefagarbeidere.  
  • Kartlegge mulighet for tilrettelegging slik at pensjonert helsepersonell fortsatt kan være yrkesaktive.  
  • Målrettet innføring av helseteknologi som er personellbesparende.  


Saken skal videre til behandling i utvalg og bystyret.  

Se dokumentene i saken

Her er sakene til byrådet 21. november