Rapporten fra Barnefamiliepanelet i Bergen og Vestland tar for seg barn og unges fritidsdeltakelse i lys av kjønn og foreldrebakgrunn. Den inkluderer en analyse av den store betydningen av «sosial familiearv» for barn og unges deltagelse.
Bakgrunn og avgrensning
Saken er en oppfølging av et bystyrevedtak fra februar 2022 hvor byrådet ble bedt om å iverksette en egen kartlegging av kjønnsforskjeller i idretten i Bergen.
Undersøkelsen som nå legges frem, er avgrenset til data for barn og unge, og dekker dermed ikke voksendeltakelse. Samtidig utvides den til å dekke hele fritiden til barn og unge.
Funn i rapporten
Byrådet peker på at rapporten viser at siste tiårs arbeid med likestilling har båret frukter. Både gutter og jenter er med og blir satset på. Samtidig viser rapporten at mens idretten rekrutterer begge kjønn, har kulturfeltet lav deltagelse fra gutter.
Her er noen hovedfunn:
- Både gutter og jenter deltar i minst én organisert fritidsaktivitet i like stor grad.
- Det er alder, ikke kjønn, som er førende for aktivitetsnivået.
- Barnets kjønn kommer først inn som den viktigste faktoren i valg av konkret innhold i fritiden: Gutter er i stor grad i idrett, mens jenter er i en blanding av idrett og kultur.
- De fleste fritidsaktiviteter er sterkt kjønnssegregert.
- Halvparten av guttene har bare én fritidsaktivitet, og det er fotball. Til sammen deltar mer enn 80 prosent av gutter i idrett.
- Det eneste kulturtilbudet som er i nærheten av en kjønnsbalanse er musikk- og kulturundervisning, men også der er jentene en klar majoritet.
Deltakelse går i arv
Rapporten viser at manglende deltagelse i stor grad henger sammen med at foreldrene selv hadde liten deltagelse i oppveksten. Denne utfordringen er det i dag i liten grad utviklet redskaper for å bøte på. Byrådet vil arbeide med problemstillingen i videreutvikling av feltene. Ambisjonen er at alle barn og unge skal ha faste organiserte fritidsaktiviteter.
Veien videre
Saken skal videre til behandling i utvalg og bystyre.