Den nye strategien erstatter Grønn strategi – Klima- og miljøhandlingsplan for Bergen, vedtatt i 2016.
“Grønn strategi - Klimastrategi for Bergen 2022-2030” legger til grunn at vi må kutte både direkte utslipp i Bergen og indirekte utslipp som forbruket vårt skaper utenfor kommunen. Samtidig kobles naturkrisen og klimakrisen sammen, og forståelsen av klimatilpasning blir utvidet til å omfatte både risikoen knyttet til et klima i endring og risiko knyttet til selve omstillingen.
Strategien har følgende visjon:
Bergen er en pådriver for en offensiv, radikal og rettferdig klimaomstilling, slik at alle i Bergen kan leve gode liv med lave klimagassutslipp i et endret klima.
Les mer om strategiens oppbygging i tidligere omtale fra byrådet.
To hovedmål
Strategien har et mål om at Bergen skal være et lavutslippssamfunn i 2030.
Et delmål er at direkte klimagassutslipp skal kuttes med 85 prosent sammenlignet med 2009. Foreløpig er utslippene kuttet med 27 prosent.
Målet for 2050 er at Bergen skal være et 1,5-graderssamfunn. I det ligger at Bergens innbyggere og virksomheter skal begrense sin klimapåvirkning til et nivå som er i tråd med Parisavtalen.
Forslaget har fire strategier for å nå disse to målene:
- Kutte direkte utslipp
- Sirkulere ressursene
- Bevare naturen
- Forberede for endring
Tiltak i kommende handlingsplan
Grønn strategi forteller hva som bør prioriteres de kommende årene. Strategien inneholder derimot ikke tiltak. Konkrete klimatiltak kommer i en egen handlingsplan med årlig rapportering, som vil fungere som oppfølging av Grønn strategi.
Den første handlingsplanen skal legges fram for bystyret i løpet av våren 2023.
Om bystyrets vedtak
Bystyret vedtok innstillingen samt følgende nye merknader:
- Bystyret ber byrådet om at en i handlingsplanen for realisering av Grønn strategi vurderer tiltak for etablering av næring knyttet til gjenvinning eller sirkulære økonomi og hvordan Bergen kan bli en attraktiv by for slik næring.
- En klimastrategi må også legge opp til sosial bærekraft ved å gjøre det mulig for flere å gjøre miljøvennlige valg. Her vil en universelt utformet by være sentralt.
- Riving og rehabilitering av bygg har en stor miljøkostnad. God planlegging for universell utforming kan forlenge byggenes levetid og dermed være viktig for å støtte opp under klimastrategien.