Stina Ellevseth Oseland, klimapanelmedlem Jan Fuglestvedt og lederen for FNs klimapanel Jim Skea
INTENS ARBEIDSUKE I RIGA: Direktør for Klimaetaten Stina Oseland bidro på FNs klimasamling sammen med blant andre klimapanelmedlem Jan Fuglestvedt (til v.) og lederen for FNs klimapanel Jim Skea.
Bilde: Privat

Klimadirektøren ferdig med arbeidet til ny FN-rapport

Som den eneste fra Norge var Bergens klimadirektør Stina Oseland utpekt til å være med på å sette rammene for en kommende rapport fra FNs klimapanel.

Nylig var Oseland i Riga i Latvia, sammen med hundre utvalgte eksperter fra hele verden, samt ledelsen og medlemmer i FNs klimapanel . Etter en intens arbeidsuke med lange dager, masse diskusjon og arbeid i både store og mindre grupper, har de sammen blitt enige om hva den kommende spesialrapporten om klimaendringer og byer skal handle om.

– Dette er viktig for Bergen fordi byene er avgjørende for at vi skal lykkes i klimaomstillingen, sier Oseland.

Kutte utslipp og forberede oss

– Halvparten av oss bor i en by, og andelen er økende. Byene står for rundt 70 prosent av både klimagassutslipp og energiforbruk. Det betyr at potensialet for å redusere utslipp og forbruk i byene er stort, sier Oseland.

Mens klimadirektøren var i Riga fikk hun også en påminnelse om hvor sårbare byene er for effektene av klimaendringene. Den arabiske halvøyen opplevde et enormt styrtregn. Dubai fikk ett og et halvt års nedbør i løpet av et døgn, med skader for flere milliarder kroner som resultat. I nabolandet Oman døde minst 20 mennesker i flommen.

Den kommende FN-rapporten skal handle om nettopp disse to tingene: Hvordan byene kan redusere sine klimagassutslipp, og hvordan de samtidig bør forberede seg for å håndtere risikoene ved klimaendringene.

Noe særlig mer får ikke Oseland lov å si om innholdet før FN offentliggjør resultatene av arbeidet i juni. Deretter skal FNs klimapanel jobbe med å lage selve rapporten, som det vil ta et par år å gjøre ferdig.

Tar i bruk forskningen

De fleste som var med på arbeidet i Paris var klimaforskere, pluss åtte stykker som har tilsvarende roller som klimadirektøren i Bergen – altså i forvaltingen, med praktisk bruk av kunnskapen som FNs klimapanel sammenstiller.

– Det som er interessant med FNs klimarapporter, er at de sier noe om hva forskningen vet, i motsetning til det forskningen ellers er opptatt av, altså kunnskapshullene. Det er det vi vet som er mest relevant for oss i klimaarbeidet. Og noe som kjennetegner klimaforvaltningen i de fleste byer, er at en jobber mye med å ta i bruk forskningen.

– Har du et eksempel?

Miljødirektoratet kom nettopp med en rapport om hvor mye havet kommer til å stige langs norskekysten. Disse tallene baker vi inn i en rapport som Klimaetaten jobber med nå, som skal gi oss mulige veivalg for hvordan vi kan beskytte bygninger og infrastruktur i Bergen, sier Oseland.

Navneskilt
UTPEKT: Bergens klimadirektør var den eneste fra Norge som var valgt ut til å arbeide med den kommende rapporten fra FNs klimapanel.
Bilde: Stina Ellevseth Oseland

Syntes Bergens problem var absurd

Verdens byer har naturligvis ulike typer problemer når det gjelder klimaendringene. Arbeidet i Riga handlet mye om å diskutere og å lære av hverandre, forteller Oseland.

– En av de store utfordringene for Bergens del, er at vi er den våteste byen i Europa – og at vi kommer til å få enda mer regn i framtiden. Det var det mange som syntes var nesten absurd. For i mange byer er det mangelen på vann som er det store problemet.

– Var det noe du ble overrasket av å høre om?

– Klimasjefen i Paris fortalte om restaureringen av Seinen, og at han var forbauset over hvor fort nye arter greide å etablere seg, sier Oseland.

Elven som renner gjennom den franske hovedstaden har vært svært forurenset, blant annet på grunn av et overbelastet kloakksystem. Men fordi det skal gå OL-øvelser i Seinen i sommer, har Paris satt i gang et enormt prosjekt for å få bukt med bakteriene.

– Hvem hadde trodd at det å være OL-by skulle føre til bedre økologisk tilstand i Seinen, sier Oseland.