Ressourcerækkerne

Boligprosjektet oversiktsbilde front
Bilde: Lendager Group

Ressourcerækkerne ligger i et nytt utbyggingsområde i bydelen Ørestad Syd i København. Prosjektet består av 29 rekkehus og 63 leiligheter fordelt på 7,5 og 3 etasjers høye bygg. Prosjektet er et eksempel på boligbyggeri som gjennom sirkulærøkonomiske visjoner har skapt arkitektur med særegen kvalitet.

Planlegg områder med tydelige og ambisiøse strategier for å minimere energi- og ressursbruk

Prosjekt er basert på upcycling (oppsirkulering) av bygningselementer og sirkulær økonomi. Det ble fokusert på fem ulike områder i prosjektet; materialer, energi, vann og sosialt og biologisk mangfold. 

Detalj fasaden
Bilde: Lendager Group

Prioriter gjenbruk av eksisterende bygg og materialer.

Gamle teglvegger er skåret ut og rehabilitert, før de er satt sammen til nye fasadeelementer som tilfredsstiller dagens byggetekniske krav. Slik har man forlenget levetiden til byggematerialene og bidratt til å holde karbonavtrykket til nybygget nede. Samtidig gir det en estetisk kvalitet med historiske referanser og en særegen karakter. Alt utvendig trevirke er også gjenbruksmaterialer. Stålbroen som forbinder takhagene, er en gjenbrukt takstol.

boligblokkene fasade
Bilde: Lendager Group

Tilpass prosjektet til et klima i endring gjennom å styrke blågrønne løsninger

Prosjektet er bygget med både grønne tak og vegger for å bidra til et økt biologisk mangfold, et økt areal for opphold og økt trivsel. På taket er det oppført 52 drivhus av gjenbrukt glass. Det er etablert solceller samt regnvannsoppsamlere, som brukes til både toalettskylling og til vanning av vegetasjonen. 

Bro fra takterreassene over gårdsrom
Bilde: Lendager Group

Ha fokus på kantsoner

Kantsonen mellom privat bolig og uterom mot sør er utformet slik at mennesker kan møtes og byliv kan oppstå. Det er tilrettelagt for god kontakt gjennom semitransparente grønne skjermvegger. Ved inngangspartiene er det lagt forhager med plass for sykkelparkering, møblering, opphold og møter med naboen.

forhagene foran boligene på første etasje
Bilde: Lendager Group

Prioriter variasjoner og kvalitet i fasader

De gjenbrukte teglveggene, som er skåret ut og satt sammen, gir en variert og spennende fasade med dybde og struktur med en særegen karakter. Naturmaterialer som tegl har varige kvaliteter. En leken og ledig plassering av balkongene gir også en variasjon i fasadeutrykket.

fasaden av boligblokken
Bilde: Lendager Group