Skansedammen, som opprinnelig var et vannmagasin til Brannvesenet ved bybranner, ble bygget om til et underjordisk parkeringsanlegg med et 20cm vannspeil på toppen.
Skansedammen skaper et byrom og en møteplass med utsyn til de store landskapstrekkene i byen rundt. Vegetasjon og vann er brukt som positive ressurser. Vannet og de store eksisterende trærne bidrar til en frodighet i bybildet. Vann og byrom gir nye bruksmuligheter som sammen med de historiske sporene gir attraktivitet og særegen karakter.
En variert bruk av vannets ulike kvaliteter gjør stedet til en magnet for store og små. Vannspeilet har en fontene i midten og flere små vannstråler som kommer ut fra kanten. Her hører man vannet risle, man kan ta på det, kjenne på det, leke med det og gå ut i det. Parken er også stedet for kontemplasjon – man kan skue ut over den rolige vannflaten og ane byens mylder nedenfor.
Byrommet gir nye rekreasjonsmuligheter for bydelen både sommer og vinter, der vannspeilet brukes både som skøyteis og til vannlek. Rause fleksible flater rundt vannspeilet innbyr til variert opphold og skaper møteplasser.
Både Skansen brannstasjon og Skansedammen er historiske viktige elementer. Brannstasjonen ble strategisk plassert ved dammen og har hatt vesentlig betydning for vernet av trehusbebyggelsen i skråningen ned mot Bryggen.
Å bruke kulturminner i kombinasjon med nytt innhold gir identitetsskapende byrom med fine kvaliteter. Byrommet har fått en unik og gjenkjennelig karakter.