Byantikvarens Laboratorium

Byarkitektens laboratoriums bibliotek på loftet
Bilde: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Byantikvarens laboratorium har gjennom en helhetlig tilnærming skapt unike og særpregete kontorlokaler der gjenbruk av eksisterende bygningsmasse bidrar til en bærekraftig utvikling.

Prioriter gjenbruk av eksisterende bygg og materialer

Byantikvarens laboratorium består av en rekke bygninger som er bundet sammen med overdekkede svalganger som danner fine mellomrom i bygget. Av den opprinnelige bygningsmassen stod det kun igjen yttervegger, bjelkelag og yttertak. Dette gjorde prosessen med transformasjon noe lettere, da det var færre bygningselementer å ta hensyn til, og muliggjorde en åpen vertikal romstruktur i bygget.

fra utvendig fasaden som viser flere  bygninger bundet sammen med svalganger
Bilde: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Bruk kulturminner aktivt som historiefortellende og identitetsskapende elementer i bydelen

Byantikvarens laboratorium er godt eksempel på hvordan man kan bruke eksisterende bygningsmasse og tilføre den nye kvaliteter som fremhever de eksisterende strukturene. Nye materialer som glass og stål spiller fint opp mot de opprinnelige søylene og bjelkene i tre. Man har skapt rom som er inspirerende å arbeide og oppholde seg i.

Fra hovedtrapp som viser ståltrapp, trebjelker og glassvegger
Bilde: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Skap rom som inspirerer

Bevaring av den opprinnelige bærekonstruksjonen muliggjorde en åpen vertikal struktur i bygget og gir gode romlige opplevelser.

Det er utformet et kontor med full universell utforming , samtidig som målestokken og skalaen til de gamle trehusene er bevart. 

 

Byggets eksisterende bjelker malt rød og rosa
Bilde: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Berik opplevelser gjennom kunst, farge og detaljer.

Interiøret har gode farge- og materialkvaliteter. V­­­ed gjenbruk av fliser i våtrom og toalett er det oppnådd svært høye estetiske kvaliteter. Gjennomgående er det benyttet linoljemaling på vegger og hvit pigmentert treolje på gulv. 

Vinduer fra Møhlenpris skole er gjenbrukt i resepsjonsdisken og som dører i kjøkkenskap.

Reseposjonsdisken med  gjenbrukte vindusdetaljer
Bilde: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Bruk miljøvennlige materialer som gir et godt inneklima

Det er tilrettelagt for arbeidsplasser i en åpen situasjon. Det er etablert individuelle avlukker som kan stenges av med glassdører for mer konsentrasjonskrevende arbeid uten at man mister opplevelsen av interiøret og kontakten med de andre medarbeiderne. Bruk av tre i både himlinger, vegger og gulv samt i den opprinnelige bærekonstruksjonen gir gunstige arbeidsforhold med god akustikk og særpreget atmosfære.

gang med eksisternede bjelker i tre og glassdører inn til kontorene
Bilde: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren