Bybaneholdeplass Haukeland sjukehus er bybanenettets første underjordiske holdeplass. Stasjonen forbinder byens største arbeidsplass, Haukeland universitetssjukehus, og helseklyngene i området med bybanenettet til Bergen sentrum. Et viktig mål for prosjektet har vært å skape en trygg og behagelig atmosfære for passasjerene, til tross for at stasjonen ligger 30 meter under bakken
Inngangspartiene i nord og sør er utformet som paviljonger innimellom eksisterende bebyggelse, formgitt som runde glassbygg uten bakside, i et landskap med finmasket gangsystem. Holdeplassen har ved siden av å være et sentralt kollektivbyttepunkt i seg selv, også bidratt til enklere og tryggere forbindelser mellom andre viktige målpunkt i området.
Målet har vært å bringe sammen høye urbane ambisjoner med komplekse tekniske underjordiske løsninger, med et spesielt fokus på å ivareta sikkerhet og opplevd trygghet hos passasjerene.
Det har vært en bærende arkitektonisk idé at anlegget skulle ivareta Bybanens gjenkjennende designelementer, samtidig som volumene under bakken gir brukerne en opplevelse av reise og forflytning. Dette er utført gjennom et bevisst forhold til endring av dagslys gjennom døgnet og variasjon i romforløp og materialbruk, i tett samspill med lysdesign og akustikk.
Holdeplassen er utformet for å gi en positiv opplevelse for de reisende. Samspillet mellom design, materialbruk, akustikk og lysdesign bidrar til å dempe ubehaget som kan oppstå ved å befinne seg under bakken. Variasjon i dagslys, romforløp og materialbruk, samt integrert lysdesign og akustikk, gir brukerne en opplevelse av reise og forflytning.
Landskapet har fått en helhetlig utforming, visuelle kvaliteter og sanselige opplevelser i form av årstidsvariasjon, utsikt, forseggjorte detaljer og høy kvalitet på materialer. De store, ærverdige lindetrærne som er flyttet tilbake, gir området historisk tidsdybde, identitet og særpreg. Natursteinsmurene og bøkehekkene tar opp material- og vegetasjonsbruken i området rundt. Det frodige utearealet gir et samspill med landskapet, og visuell forbindelse og kobling mellom grøntområdene på Ulriken og villahagene i øst, og Møllendal kirkegård i vest.
Med robuste materialer og et enkelt formspråk er dette blitt et offentlig transportanlegg med arkitektoniske kvaliteter som gjennom sin utforming og design bidrar til en trygg og behagelig atmosfære.