Høgskulen på Vestlandet er en samlokalisering av helse-, ingeniør- og lærerutdanningen på Kronstad i Bergen. Prosjektet fungerer som byutviklingsmotor for området og ligger rett ved et bybanestopp et par kilometer fra sentrum. Fire eksisterende verkstedhaller er integrert i skolen som studenthus, kantine, bibliotek og idrettsanlegg.
Høgskulen på Vestlandet sitt nybygg på Kronstad er et prosjekt der konseptet «kobling» ligger til grunn for utformingen. Kobling av fortid og fremtid, kobling til by og nabolag, og kobling av tre skoler til én. Konseptet er lesbart i arkitekturen, der den nye bygningsmassen legger seg som en ramme rundt fire av de eksisterende verkstedhallene, og fører til at det er lett å orientere seg i bygningsmassen.
NSB sitt tidligere anlegg for vedlikehold av togmateriell er brukt aktivt i utformingen av høgskolen.
Integrasjonen av verkstedhallene gir prosjektet en egen identitet og en kvalitet som samlet anlegg, og trekker linjene tilbake til historien i området.
De gamle verkstedshallene i teglstein står i fin kontrast til den blanke fasaden på nybygget, og disse fremhever dermed hverandre. Integrert kunstnerisk utsmykning i fasadene beriker opplevelsene.
De store restaurerte vindusflatene, veggene av teglstein og den rause takhøyden gjør biblioteket på høgskolen til et godt rom med mye lys og med flere bruksmuligheter. Skolens bruk av farger og integrert kunst i korridorer, oppholdsrom og utearealer bidrar til å skape et karaktergivende orienteringspunkt for sosiale og faglige møtesteder.
Eldre bygningselementer som teglsteinsfasader, vinduer og verkstedsdører og vendesirkel for trikken er restaurert og bevart. Det er skapt gode romlige overganger mellom ute og inne, samt godt integrerte atrier mellom de gamle verkstedhallene og den nye bebyggelsen.
Det er skapt en variasjon og gitt en kvalitet til fasadene. Lange fasader er brutt opp med sprang og nisjer både mot himmelen og i møte med bakken. Det er benyttet tegl med varierende relieff i 1 etasje som er et varig materiale som tåler byens bruk. Innslag av store vindusflater i 1. etasje skaper god kontakt mellom inne og ute på utvalgte steder. Integrert kunstnerisk utsmykning i fasadene beriker opplevelsene.
Fellesfunksjoner som cafe er plassert synlig mot gaten og plassen. Store vindusflater gir god kontakt mellom inne og ute. Det er gode materialkvaliteter og detaljer i 1 etasjen som gir dybde og bidrar til fotgjengerens opplevelser.