Kart over Bergen
KLIMAUTSLIPP: Dette er et utsnitt av et av klimakartene. Dette kartet viser hvor store klimautslipp nedbygging av arelaer vil medføre. Mørkere farge betyr høyere utslipp av klimagasser.
Bilde: Bergen kommune

Nye kart skal gi smartere arealplanlegging

Klimakartene viser på en lettfattelig måte hvor det er viktig å ta ulike klimahensyn – og hvor vi har matjord.

Bergen kommune har fått laget nye temakart som gjør det enklere for oss i Bergen å ta klimahensyn i arealplanleggingen.

Arna bydelspark
NATURBASERTE LØSNINGER: Naturen kan dempe flom, absorbere overvann, regulere temperatur og hindre skred. Våtmarksparken i Arna er et godt eksempel på planlegging som skal styrke slike funksjoner.
Bilde: Vestafjell

Beskytte viktige områder

Bergen kommunes Grønn strategi handler om hvordan vi skal forberede oss på et mer ekstremt klima, samtidig som vi kutter utslipp. 

Arealforvaltning er i denne sammenhengen blant kommunenes viktigste oppgaver. 

Grønn strategi sier at vi skal gjenbruke allerede utbygde arealer fremfor å bygge ned natur, og vi skal beskytte arealer som er viktige for karbonlagring, klimatilpasning og matsikkerhet.

For å gjøre det, må vi vite hvor disse områdene er.

Kart over Nesttun
KOMBINERE KART: Kartene består av ulike lag som kan legges på hverandre. Her viser kartet at Nesttun er et sted hvor overvann kan skape problemer ved styrtregn, fordi det både kommer stort tilsig av vann, kombinert med at lite av det renner vekk.
Bilde: Bergen kommune

Enklere å forstå

Meningen med klimakartene er å gjøre det enklere for folk å forstå konsekvensene av utbygging, slik at både forslagsstillere, saksbehandlere og politikere skal kunne ta hensyn til ulike klimaverdier i arealforvaltningen.

Kartene gjør det mulig å vurdere klimahensyn tidlig i planprosessene. Målet er å gjøre kompliserte data tilgjengelig på en lettfattelig måte. 

Torgallmenningen
VARMEØY: Mangel på trær gir mangel på skygge. Torgallmenningen er et eksempel på varmeøyeffekten, som handler om at bykjerner gjerne blir varmere enn landlige områder som ligger rundt. Temakartet "Regulering av temperatur" viser effekten av vegetasjon for å redusere varmen.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Fakta om klimakartene:

Kart over Bergen
KARBONLAGRING: Dette kartet viser hvilke karbonrike arealer som er planlagt nedbygd i kommuneplanens arealdel (KPA).
Bilde: Bergen kommune
  • Laget av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og dels finansiert av den statlige støtteordningen Klimasats.
  • Kartene er en sammenstilling og forenkling av offentlig tilgjengelige kartdata. De er dermed best egnet på overordnet nivå i tidlige faser av arbeidet med arealplaner. 
  • Kartene er ikke en erstatning for det offentlige kartgrunnlaget, erstatter ikke kart over flomsoner, kommunens egne hydrologiske modeller eller kart over avrenningslinjer.
  • NIBIO har tidligere laget slike kart på oppdrag fra Tønsberg, Drammen og Oslo.