Hjemmetrener Therese Titland, Winilou Laura Odfjell og hunden Bobby.
TRENTE SAMMEN: Hjemmetrener Therese Titland hadde mange praktiske tips og motiverte Winilou Laura Odfjell, da hun skulle trene seg opp i vinter.
Bilde: Kari Austefjord

– Egeninnsats betyr mest for å bli bedre

Etter at fikk Winilou Laura Odfjell ny kneprotese, la hun ned en iherdig treningsinnsats for å kunne gå tur med hunden Bobby igjen så raskt som mulig.

På tur i nabolaget er Winilou Laura Odfjell like lett på foten som før hun ble operert. Rullatoren hun brukte den første tiden, er for lengst levert tilbake til Hjelpemiddelhuset. 

– Jeg liker å være aktiv. Hovedmotivasjonen min for å trene har vært at jeg ønsker å gjøre de tingene jeg alltid har gjort: Blant annet å gå tur, handle, gå ut og spise og å gå på konsert, sier 87-åringen.

Styrketrening

Etter endt opphold på Åstveit Helsesenter, fortsatte hun flittig med øvelsene hun fikk med seg hjem. Odfjell tok også raskt opp igjen vanneaerobic og styrketrening med apparater, som hun hadde drevet med før operasjonen. 

87-åringen fikk dessuten tilbud om tjenesten hverdagsrehabilitering. I hverdagsrehabilitering får du besøk av en hjemmetrener, og sammen setter dere mål for hva treningen skal bidra til.

Tur med Bobby, å hente posten, og å handle på nærbutikken ble definert som mål. Hjemmetrener Therese Titland bidro med tips og støtte, og sammen bega de seg ut på glatten i februar for å trene.

Winilou Laura Odfjell  kikke på hunden Bobby.
TILBAKE I FORM: Winilou Laura Odfjell er glad for å kunne gå de samme daglige turene med Bobby som hun gjorde før operasjonen
Bilde: Kari Austefjord

– Uten egeninnsats kommer du ingen vei. Innsatsen Winilou la ned, førte til at hun raskt nådde målene sine, sier Titland.

Motivator

Odfjell trente sammen med Titland fem ganger i uken i to uker, og er full av lovord om hjemmetreneren sin:

– Therese var en god motivator, og oppmuntret meg veldig underveis. Hun bidro til at jeg fikk tro på at jeg skulle klare å nå målene mine. Hun viste meg også praktiske løsninger på utfordringer jeg møtte på da jeg brukte rullator. I tillegg var hun opptatt av treningen det er i å utføre hverdagslige aktiviteter som å støvsuge og å henge opp tøy, sier Odfjell.

Hverdagsrehabilitering er en tjeneste som blir gitt i inntil fire uker. For Odfjell sin del ble det bare to.

– Da vi skulle evaluere treningen etter to uker, viste det seg at Winilou hadde gjort så store fremskritt at hun ikke hadde behov for at vi trente sammen lenger. Sammen besluttet vi at hun heller skulle fortsette treningen på egen hånd, sier Titland.

Integrert i hverdagen

Selv om 87-åringen for lengst har oppnådd målene hun satte seg etter operasjonen, har hun altså ikke lagt treningen på hyllen.

Hun går daglige turer med Bobby, og vannaerobic, svømming og styrketrening står jevnlig på programmet. I tillegg er den livsglade damen opptatt av å integrere øvelser i hverdagen.

– Jeg gjør balanseøvelser gjennom dagen. Det koster så lite og er så viktig, og for meg har dette blitt en vane, sier Odfjell som også har satt seg nye mål for treningen.

– Det hadde vært fint å kunne komme oppi og å reise seg fra badekaret uten hjelp, og å kunne gå enda lengre turer. Jeg ønsker veldig å klare meg selv lengst mulig, avslutter hun. 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE