Senior

Godt voksne kvinne med solbriller.
LURT Å PLANLEGGE: Det er mens du ennå er frisk og rask at det er smart å planlegge alderdommen, og samtidig innta de viktigste holdningene som kan bidra til best mulig livskvalitet når du blir eldre.
Bilde: (Foto: Peopleimages.com / Scanstock)

5 superholdninger når du blir eldre

Er du klar for pensjonisttilværelsen? Les hvilke holdninger som vil gi deg best livskvalitet når du blir eldre.

1. Ta vare på relasjonene dine – ha et sosialt liv 

Sosial aktivitet har stor betydning for å få et godt og langt liv. Seniorer som har et aktivt sosialt liv, får ofte bedre livskvalitet. Det er viktig at du opprettholder kontakt med familie, venner og bekjente utover i alderdommen. Dette gjelder spesielt når du går av med pensjon, og dermed mister den daglige kontakten du har med kollegaene dine. Hvis du ikke pleier sosiale relasjoner, vil du i større grad risikere ensomhet og inaktivitet når du blir eldre.  

Du bør delta aktivt i sosiale fellesskap. Inviter gjerne med deg eldre eller jevngamle naboer, venner og bekjente, slik at flest mulig holder seg sosialt aktive. Husk at du heller ikke skal være bekymret for å gå alene. Du kan møte mange nye venner på de ulike aktivitetene. 

Er du fremdeles frisk og rask, men mangler faste aktiviteter? Vi har samlet et knippe tips der du både kan være sosial, og hvor det også er store muligheter for å få trimmet både muskler og kondisjon. 

Bergen kommune har i tillegg samlet informasjon om en rekke ulike former for aktiviteter, kurs og sosiale møteplasser, der du over 65 år er i målgruppen. I oversikten er det aktiviteter både i regi av kommunen og lokalt kultur- og organisasjonsliv. Se oversikten der aktivitetene er fordelt på byens åtte bydeler

2. Hold på strukturen i hverdagen

Det er viktig å beholde en god struktur i hverdagen, slik at du unngår følelsen av at det er helg hver dag. Sørg for at du kommer deg opp om morgenen, og fyll dagene dine med aktiviteter for både kropp og hode. Med en fast struktur blir det lettere å få til gode vaner, som for eksempel å spise måltider til faste tider eller gå ut på en daglig tur.   

Ekstra viktig er det også å unngå at alkoholforbruket øker. Noen seniorer har et høyere alkoholforbruk enn det som er sunt for dem. Når du går ut av arbeidslivet og dermed som regel ikke har like mange forpliktelser som tidligere, er det for mange fort gjort å ta seg noen glass ekstra med alkohol. Det kan gi negative konsekvenser for helsen. 

Et annet tips når du går inn i seniorlivet er at du sammen med en eventuell partner, jobber for å bevare et godt seksualliv. Dette er gir god helseeffekt både fysisk og psykisk. Det er imidlertid viktig å trekke frem at det store forskjeller i behov og lyst, og sex skal alltid være frivillig. Samtidig vet vi at det ikke er alle som har en partner, og for enslige vil det selvsagt være utfordrende å skape et aktivt og godt seksualliv. 

3. Vær åpen for å prøve ny teknologi  

I dag er det høy digital kompetanse blant en stor del seniorer. De fleste håndterer å bruke alt fra nettbank og e-post til å bestille legetime og søke om ulike former for tjenester. Samtidig kommer det stadig nye løsninger og apper. Når du blir eldre, bør du derfor prioritere å ta i bruk nye løsninger.  

Finn ut av hvordan de fungerer, og jobb for å beherske dem på egen hånd. Blir det utfordrende å finne ut av det digitale, kan du be om hjelp fra kommunen. Den økte kompetansen vil gi deg en enklere hverdag når du ønsker å kjøpe billetter, sende meldinger, finne frem på tv og internett eller trenger å bruke robotstøvsugeren. Det samme gjelder når du etter hvert kanskje får et behov for å søke om helse- og omsorgstjenester fra kommunen.   

Teknologien utvikler seg i et enormt tempo, og vi kan være sikre på at det med tiden vil bli enda flere oppgaver eller funksjoner som enklere kan løses med en app eller et teknologisk produkt. Det er derfor én ting at du har god digital kompetanse i dag, men det er viktig bevare og styrke kompetansen. Det gjør du ved å være nysgjerrig på nye løsninger. Ta gjerne imot opplæring og ta i bruk ny teknologi, når du får mulighet til det.     

4. Stå i jobb så lenge du kan og vil 

Har du både arbeidslyst og -evne, er det som oftest smart å fortsatt stå i jobb. Har du et godt arbeidsmiljø på jobben og har oppgaver som gir deg glede og mestring, er det trolig verken lurt eller nødvendig å pensjonere deg tidlig. Jobben kan gi deg alt fra nettverk og sosialt fellesskap, til å kjenne på ansvar og følelsen av å bidra til samfunnet. For mange blir det en stor overgang å miste dette når de går over til tilværelsen som pensjonist.  

Ved å fortsatt ta del i arbeidslivet, holder du deg aktiv. Hjernen din får hyppig trim, og du må gjerne lære ny kunnskap eller sette deg inn i nye problemstillinger eller teknologiske hjelpemidler. Poenget er at dette totalt sett ofte bidrar til at du holder deg friskere, og dermed oppnår høyere livskvalitet.  

På Nav sine nettsider «Planlegger pensjon» kan du lese om hvordan du bør planlegge pensjonen din. Det lønner seg å sjekke opp i dette tidlig. Nav skriver blant annet om hvordan du skaffer deg oversikt over pensjonen din, og hvordan du kan ta best mulige valg i akkurat din situasjon. Nav informerer også om hvordan du kan kombinere jobb og pensjon. Det er ulike regler for dem som er født før og etter 1963, og dette finner du også informasjon om på Nav sine nettsider om å planlegge pensjonen.  

Hvis du allerede har gått av med pensjon, kan frivillig innsats erstatte mye av det som du har fått av mestring og sosial kontakt i arbeidslivet. Å være frivillig er en fin måte å være med i et fellesskap, få nye venner, lære nye ting og bidra til noe meningsfullt. Melder du deg som frivillig i eldreomsorgen, vil innsatsen din gi glede til både deg selv og den du deler tiden med. Ønsker du mer informasjon eller å bli frivillig, kan du lese mer i innbyggerhjelpen.  

5. Søk om hjelp til selvhjelp  

En annen holdning som vil bli viktig for deg når du blir eldre, er å ta ansvar for eget liv og dermed bestemme deg for å gjøre det som kreves for å mestre mest mulig selv i hverdagen. Det gjør deg mer selvstendig, og du sikrer deg i langt større grad frihet til å velge hva du ønsker å bruke tiden din på. Hvis du blir avhengig av helse- eller omsorgstjenester som utføres i hjemmet, vil du i stor grad bli låst til å være hjemme til faste tider hver eneste dag.  

I denne sammenhengen er det også vesentlig at du inntar holdningen om at du alltid skal kjempe for å gjenvinne mest mulig funksjoner og mestringsevne, dersom du skulle bli rammet av skader eller sykdom. Alle kan falle og skade seg, men da er det viktig at du etter beste evne går inn med høy motivasjon og disponerer kreftene dine for å trene deg opp igjen. Dette vil være tøft når det står på, men på sikt vil holdningen om å gi 100 prosent for å klare mest mulig selv, gi deg både mestringsfølelse og bedre livskvalitet.  

 TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE