I august lanserte Helsedirektoratet nye nasjonale kostråd. De nye kostrådene anbefaler blant annet at du spiser mer av belgfrukter, som bønner, linser, kikerter og erter.
– Du bør velge belgfrukter til middag minst én gang i uken. I tillegg bør det inngå som tilbehør eller pålegg i kostholdet ditt. Belgfrukter er sunt og godt, og dessuten er det billig, sier Mari Ekerhovd, klinisk ernæringsfysiolog i Bergen kommune.
Proteinrikt
Belgfrukter inneholder mye protein, og kroppen din har økt behov for nettopp proteiner etter fylte 65 år.
– Proteiner ivaretar både muskelmasse og funksjonsevne, og du bør sikre at du får i deg proteiner til hvert måltid, sier hun.
Beskytter mot sykdommer
Generelt er det gunstig for helsen å spise mer plantebasert. Det kan også beskytte deg mot sykdom.
– I tillegg til proteiner inneholder belgfrukter kostfiber, jern, sink og flere andre næringsstoffer, som er viktige byggesteiner for kroppen din. Et høyt inntak av belgfrukter kan beskytte mot kreft og redusere dødelighet, poengterer Ekerhovd.
Hun legger til at et høyt inntak av rødt kjøtt, særlig bearbeidet kjøtt, er assosiert med høyere risiko for å utvikle kreft og hjerte- og karsykdom.
– Det er derfor gunstig å bytte ut noe av det røde kjøttet i måltidene dine med belgfrukter, informerer hun.
Slik får du mer belgfrukter i kostholdet
Bønner, linser og erter kan gjerne erstatte alt eller deler av kjøttet i retter som gryter, supper, lasagne, taco og kjøttblandinger.
– Du kan gjerne starte med å erstatte halvparten av kjøttet med kidneybønner, linser eller andre belgfrukter, i rettene du allerede pleier å lage. Det blir både sunnere og billigere, sier Ekerhovd.
Belgfrukter er gode supplement i salater og supper. Det fungerer også godt som tilbehør, og der er hummus, som er laget av kikerter, et godt eksempel. Bønner, linser og erter kommer i ulike varianter som er klare til bruk, og er dermed veldig enkle å tilsette rett i matlaging.
– Tørkede erter og bønner bør du bløtlegge, skylle godt og koke, før du spiser dem, tipser Ekerhovd til slutt.