På Ytrebygda frivilligsentral møter Kari Askeland oss med et stort smil. 90-åringen har jobbet som frivillig siden hun ble pensjonist.
– Miljøet her er fantastisk. Alle her er så inkluderende. Dette er som en utvidet familie, sier hun.
– Ekstra viktig
Da Kari mistet mannen sin for to år siden, ble jobben som frivillig ekstra viktig.
– Jeg tror ikke jeg hadde klart meg uten dette, sier hun beveget. Å møte folk, og bidra her gjorde veldig godt. Vi får inn mange som har mistet ektefellen sin, som midt i sorgen finner glede her, forteller hun.
Det er stinn brakke og god stemning på Ytrebygda frivilligsentral. Ved et bord fullt av kaffekanner, står Kari Askeland og rydder. Kaféverten ser ungdommelig ut, i en svart hettegenser med logoen til Frivillighetssentralen på seg.
Askeland var en av de første frivillige på Ytrebygda frivilligsentral. Hun ler mens hun mimrer om store gryter med grøt som krevde mye krefter for å røres i. I dag er det ikke grøt, men vafler og kaffe som står på menyen. Og viktigst av alt: Det sosiale.
Oppfordrer flere til å bli frivillige
Daglig leder Atle-Hjørn Øien får mye av æren for miljøet.
– Han er så inkluderende, og han ser når noen ikke har det bra. Atle-Hjørn betyr veldig mye, konstaterer 90-åringen.
Atle-Hjørn sender skrytet rett tilbake.
– Det er virkelig en god gjeng som bidrar til miljøet her. De frivillige gjør at hjulene går rundt. Kari er dedikert med et stort hjerte. Det beriker livet å ha slike som henne her, smiler han.
Grethe Amundsen jobber også som frivillig og skyter inn.
– Jeg har vært frivillig her i 16 eller 17 år nå. Dette har vært min nye familie, sier hun.
De forteller videre at alle er ærlige og åpne med hverandre, og takhøyden er stor. Latteren sitter også løst.
Både Kari og Grethe deltar på de ulike aktivitetene på frivillighetssentralen, som er noe de anbefaler på det sterkeste. Det er noe for enhver smak her. De kommer også med en oppfordring til andre om å bli frivillige.
– Belønningen du får, er å gi andre en litt bedre dag, smiler de til slutt.