Hverdagsrehabilitering er et tverrfaglig team bestående av hjemmetrenere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og sykepleiere. Sammen med deltaker øver de på hverdagslige aktiviteter som den enkelte ønsker å klare igjen. I år har nærmere 500 bergensere hatt denne tjenesten. Hjelpepleier Randi Vågset Olsen, fysioterapeut Elin Olaussen Sejrup og sykepleier Susanne Blindheim Heldal er tre av totalt 22 ansatte i teamene som jobber i Hverdagsrehabilitering.
Hverdagsaktivitet teller
– Det viktigste tipset er å fortsette å gjøre de tingene du klarer å gjøre så lenge som mulig. Her gjelder det å huske at også den enkle hverdagsaktiviteten teller, sier fysioterapeut Elin.
– Det er lett for pårørende å være på tilbudssiden og overta oppgaver, men det er viktig at den enkelte selv fortsatt får muligheten til å gjøre de små gjøremålene som de mestrer i hverdagen, legger hun til.
Randi Vågset Olsen er hjemmetrener og har daglig oppfølging med deltakere i hjem og nærområdet. For mange av deltakerne har endringen i funksjonsnivå kommet brått. Her kan Hverdagsrehabilitering gjøre en forskjell for deg. Du kan få støtte og veiledning i å øve på aktiviteter som er viktig for deg å klare igjen.
– Det er ingen som kan forberede seg på å få en brå endring i funksjon. Dersom du opplever en endring som gjør at du ikke mestrer hverdagen som tidligere, er det fint å vite om tjenesten Hverdagsrehabilitering. Her kan en få trygghet til å oppnå økt selvstendighet, sier hjemmetrener Randi og får støtte av sykepleier Susanne.
God støtte hjelper
– Det er fortsatt mange som ikke kjenner til tjenesten. Jeg er sikker på at mange flere kunne hatt nytte av tilbudet og da kunne kommet raskere tilbake til hverdagen, sier sykepleier Susanne.
– Det skjer noe med deg når du ikke lenger klarer oppgaver som du tidligere mestret. Hvis du blir utrygg og det fører til at du slutter å gjøre noe, kan det være godt å vite hvor du kan få støtte og veiledning. Dette kan gjøre at du holder betydelig lenger på funksjonsnivået, sier fysioterapeut Elin. Hjemmetrener Randi tilfører at risikoen ved å føle seg utrygg er at man blir sittende og kan fort havne i en negativ spiral.
En nyttig tjeneste å kjenne til
Så noter deg navnet på tjenesten Hverdagsrehabilitering med en gang – selv om du får håpe du aldri trenger den! Hverdagsrehabiliteringsteamet bistår brukerne sine med utgangspunkt i hva som er viktig for den enkelte. Det kan være å gå trappen igjen eller å bli trygg nok til å komme seg ut på fotballkveld med gode kompiser. Hverdagsrehabilitering kan søkes om på lik linje som andre helse- og omsorgstjenester i kommunen. Men teamet tar gjerne imot spørsmål og henvendelser på telefon. Det er viktig at du er motivert for å gjøre egeninnsatsen for å bli bedre.
Så hvordan går det med de fleste som får hjelp av denne tjenesten?
– De fleste klarer å nå målene sine og kommer tilbake til viktige aktiviteter i hverdagen. Mestring gir mer motivasjon og det hjelper at noen har tro på og heier på de, sier sykepleier Susanne.
Hva ville dere selv tenkt på for egen alderdom?
– Tenk gjennom hva som er viktig for deg og hvordan omgivelsene påvirker muligheten til å fortsette å ha gode hverdager. Jeg har sett mange bli sittende i sitt eget hjem fordi de ikke lenger klarer å gå i trappen eller delta på sosiale aktiviteter, så jeg ville vært aller mest opptatt av å ha en bolig som gjorde at jeg kunne kommet meg enkelt til kollektivtilbud og butikk, sier Randi.