Årets siste juleleirskule er historie. I fem veker til ende har elevane lært om tradisjonell norsk julefeiring. I praksis vil dette sei førebuingane fram mot jul og vinter, samt døme på ei julefeiring slik den kunne vore på slutten av 1800-talet. Årets siste veke før den ekte julefeiringa var av den litt kortare slaget – rett og slett med avreise direkte etter frukost fredag for elevar og lærarar frå Paradis.
Utgongspunktet er, som gjennom heile året, korleis livet var på landsbygda. Folk flest var gjerne ei blanding mellom handverkarar og gardbrukarar. Eit av momenta me tek opp er kva arbeidsoppgåver som var nødvendige å ha fullført før mørketida, julefeiringa og vinteren sette inn for fullt. Mellom anna handla det som bruk av utmarka, spesielt skogen, for å skaffe dei «råvarene» som trongst gjennom vinteren. For oss på juleleirskule munnar dette fokuset ut i både tilberedning av julemat, produksjon av ulike gjenstandar samt tradisjonane rundt juletre og juletrehogst.
Vidare utover veka har me vore innom «det store julebadet» - eit skodespel som viser den tids hygienepraksis. I tillegg er dette med på å byggje opp veka fram til sjølve julefeiringa torsdag kveld. Men før sjølve feiringa startar, ja, då må all julepynten og juledekorasjonane lagast og setjast i stand.
Siste veke på leirskule i 2024 vart avslutta med ein ekstra lang 1. juledagsfrukost – der kun det beste av mat var sett fram. For elevane var det deretter utpakking før avreise var eit faktum.
Etter fem veker til ende med juleleirskule har me prøvd å gje elevane svar på fylgjande spørsmål:
Kva er historien bak mange av dei juletradisjonane me kjenner til i dag?
Takk til elevar og lærarar frå Paradis for ei leirskuleveke i «julemodus».
God «ekte» julefeiring til alle frå oss ved Hålandsdalen leirskole.