Hvor mange representanter det skal være i kommunestyret fastsettes av kommunestyret selv. Antallet fastsettes innenfor rammer gitt i kommuneloven og står i forhold til antall innbyggere i kommunen. Det samme gjelder for fylkestinget. I Bergen har bystyret 67 representanter og fylkestinget i Hordaland har 57 representanter.
Det er den enkelte kommune som er ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av valg. I Bergen kommune er dette ansvaret lagt til Bystyrets kontor.
Hvem har stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg?
Stemmerett ved et kommunestyre- og fylkestingsvalg har
- norske statsborgere som er eller fyller 18 år i løpet av valgåret
- nordiske statsborgere som er eller fyller 18 år i løpet av valgåret, og som har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge, senest 30. juni i valgåret
- personer som ikke er norske statsborgere og som er eller fyller 18 år i løpet av valgåret, og som har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge, sammenhengende de tre siste årene før valgdagen
Det er en forutsetning for å få stemme at du står oppført i manntallet (liste over stemmeberettigede).
Hvem kan man stemme på?
Alle som har stemmerett ved valget, og som står innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen/fylket på valgdagen, er valgbare. Det finnes imidlertid noen unntak .
Du stemmer på lister med kandidater fra de enkelte partiene. Hvem som skal stå på listen til de forskjellige partiene, er det deltakerne på partiets nominasjonsmøte som avgjør. Ved både kommunestyre- og fylkestingsvalg kan velgerne «rette på stemmesedlene». Ved kommunestyrevalg kan du gi personstemme til kandidater på stemmeseddelen og til kandidater fra andre partier/grupper (såkalte "slengere"). Ved fylkestingsvalg kan du kun gi personstemmer til kandidater på egen stemmeseddel.
Ønsker du å finne ut hvor stor rolle listeplassering og stemmetillegg egentlig spiller, kan du lese mer om det i brosjyren fra Kommunal- og regionaldepartementet. Se lenken under.
Hvordan stemmer man?
Selve valget foregår ved personlig oppmøte i et valglokale på valgdagen, eller ved å avgi forhåndsstemme. Har du avgitt forhåndstemme, er det denne som gjelder.
Valgoppgjøret
Det er valgstyret som foretar valgoppgjør ved kommunestyrevalget. Ved fylkestingsvalget er det fylkesvalgstyret som foretar valgoppgjøret.
Valgoppgjøret skjer i to omganger: Først avgjøres hvor mange representantplasser det enkelte parti eller gruppe skal ha i kommunestyret eller fylkestinget (mandatfordelingen). Oppgjøret er basert på såkalt forholdsvalg. Dette innebærer at representantene som skal velges, blir fordelt forholdsmessig mellom partiene/gruppene etter hvor mange stemmer de fikk ved valget.
Deretter avgjøres det hvilke av kandidatene fra partiet/gruppen som skal ha disse plassene (kandidatkåringen). Det er kandidatenes personlige stemmetall som avgjør hvilke kandidater som skal velges inn fra listen, og i hvilken rekkefølge. Hvor stort det personlige stemmetallet til hver enkelt kandidat blir, avhenger av to forhold:
- Om forslagsstillerne/partiet har gitt vedkommende et tillegg i sitt personlige stemmetall (kandidater med uthevet skrift)
- Hvor mange velgere som gir vedkommende kandidat en personstemme.