I løpet av 2010 vil byarkivet presentere forskjellig materiale fra disse arkivene.
Månedens dokument er et klassebilde fra arkivet etter Salhus skole. Bildet er fra rundt 1898-1900. På bildet ser vi 11 gutter og 10 jenter. Læreren er oppgitt å være enten N. Wergeland eller Johan Eide.
Salhus skole begynte som omgangsskole. Læreren vandret fra bygd til bygd i Åsane og holdt skole på gårdene. Etter at Salhus Trikotasjefabrikk ble opprettet i 1859 ble skolen drevet av fabrikken, som var pliktig å sørge for at arbeidernes barn fikk skolegang. Læreren underviste fortsatt bare deler av året i Salhus, og først i 1878 fikk fabrikkskolen sitt eget skolebygg.
Etter hvert som elevtallet vokste ble skolen for liten, og i 1916 sto et nytt skolebygg ferdig - det første i Åsane med spesialrom som sløydsal, skolekjøkken og gymsal. Trikotasjefabrikken drev skolen frem til den nye skoleloven av 1936, da kommunen tok over driften. Fabrikken bidro likevel med midler til skolen også etter dette.
I 1941 ble det satt ned et utvalg som skulle finne tomt til ny skole. Først i 1956 sto første byggetrinn av den nye skolen ferdig - noen år senere var hele skolen bygget. Denne skolen er tegnet av arkitekt Landmark. I 1958 var elevtallet på sitt høyeste - 152 elever. I dag har skolen rundt 120 elever.
Den eldste bevarte protokollen i arkivet etter Salhus skole går tilbake til 1852. Det er en karakterprotokoll for omgangsskolen i Åsane som dekker gårdene fra Eidsvåg til Hordvik. Senere dekker protokollene skolekretsene Salhus, Mjølkeråen og Flatøy, og fra 1876 Salhus fabrikkskole. Det er også bevart klassedagbøker tilbake til 1863.
Ta gjerne kontakt med Bergen Byarkiv dersom du kjenner igjen noen av dem som er avbildet på klassebildet!
Kilde
- Gustav Hantveit: "Salhus skule - litt historikk", i Salhus skule gjennom tidene. Heftet ble laget i forbindelse med den norske grunnskolens 250-års jubileum i 1989. Fra arkivet etter Salhus skole, BBA-1730, Xa:1.
Videre på internett
Fakta
Bergen Byarkiv startet i 2006 startet et prosjekt for innhenting og ordning av arkivene til alle kommunale skoler og barnehager, som en tar sikte på å sluttføre i løpet av 2010. Skolearkivene kan inneholde informasjon om elever, oppmøte, karakterer, vitnemål, spesialundervisning, administrasjon og ansatte. I Barnehagenes arkiv finnes opplysninger om barna og de ansatte, samt om oppmøte, pedagogisk informasjon og foto.