Arkivdagen 9. juni 2024 har tema "Sykdom, smerte, lidelse og død". Vi har publisert årsmeldinger fra 1906-1942 fra to sentrale aktører innen helseomsorg i byen, Sunnhetsvesenet og Haukeland sykehus.
«Han var ein lagele arbeidskar når berre han hadde tobakk», skrev Per Sivle i vossastubben Tobakkssvolt. Slik må det også ha vært for mange under krigen, den utstrakte tobakksdyrkingen vitner om det.
Funn av 26 glassnegativer i arkivet etter TIF Viking gir et unikt innblikk i arbeiderungdommens fritid for over 120 år siden. Nå kan du se bildene på vår nettside Bergen fotoarkiv.
Kommunalt svineoppdrett, hester i sentrum, kyr ved Fana herredsgård og Neevengården asyl, isbjørner, rottekrig, flaggermus, snegler og hundeskatt. Byarkivet markerer Arkivdagen 2023 om dyr i arkivene.
I våre dager er det ikke ofte vi ser hester i sentrumsgatene i Bergen. Nesten aldri egentlig. Men går vi 60-70 år tilbake i tid, og enda lenger, var hester et dagligdags syn.
Ved lov av 11. juni 1857 fikk kjøpstedene og enkelte ladesteder mulighet til å innkreve hundeavgift. Det ble overlatt til det enkelte kommunestyre å bestemme om man ønsket å innføre avgiften.
Den 10. oktober 1922 ble oksen Bjørkmann født på Fana herredsgård. I en av byarkivets nylig digitaliserte kilder kan vi dokumentere hele hans liv.
Dyrehold og jordbruksdrift ved Neevengården asyl i 80 år for selvforsyning, salg, «sysselsetting og «Bevægelse i Fri Luft» og «Deltakelse i Landlivets sysler».
I vannmerker, segl og brevhoder - dyr kan dukke opp på de merkeligste stedene i arkivene.
I starten av 1945 ble M/S Sirius angrepet og senket. Båten ble berget, og ingen av mannskapet omkom. Historien om skipet er bevart i Bergen byarkiv.