Arkivet etter Bergen fattigvesen som nå publiseres på digitalarkivet forteller en viktig og interessant historie om sosial nød i Bergen gjennom nærmere 100 år, fra slutten av 1820-tallet til begynnelsen av 1920-tallet.
De eldste protokollene som publiseres er «Almisseprotokoller» fra byens tre kirkesogn: Nykirken, Domkirken og Korskirken. Disse protokollene dekker perioden 1826-1858, men ingen av seriene er komplett. Likevel vil disse fortelle mye om sin samtid, og selv om hovedhensikten med protokollene var å føre regnskap og å ha kontroll med utbetalinger, så finnes det også noen innførsler som forteller om årsaken til trangen, og også andre ting som kan være til nytte for slektsforskere. Dersom en person fikk understøttelse gjennom flere år, vil man kunne finne personen igjen i flere protokoller. I begynnelsen av hver protokoll finner man først "barn utsatt på landet» og «barn utsatt i byen», og lenger bak følger «voksne almisselemmer». Disse protokollseriene har dessverre ikke registre, og er heller ikke søkbare.
Neste serie er «Manntallprotokoller» fra de samme tre kirkesognene for perioden 1854-1864. Disse protokollene overlapper delvis de ovennevnte seriene, og understøttede personer kan finnes igjen med samme løpenummer. Det er én protokoll for hvert kirkesogn, og de tre protokollene dekker tiåret 1854-1864. Her er det registre i begynnelsen av hver protokoll, og det blir derfor enklere å finne personer i denne perioden.
Lenke til manntallsprotokoller 1854-1864: Nykirken. Domkirken. Korskirken.
Den siste serien som er lagt ut i forbindelse med Slektsforskerdagen 2023, er «Dagbøker for utbetalinger» for perioden 1894-1917. I disse protokollene finnes til dels ganske mye informasjon om den understøttede med familie - og som antagelig kan være svært nyttig og interessant for slektsforskere. Serien fortsetter helt til 1931, men årgangene etter 1917 er foreløpig klausulert og vil bli lagt ut år for år fremover. Dessverre finnes det ikke register til alle disse protokollene, og de er ikke søkbare.
Lenke til dagbøker for utbetalinger.
Fra tidligere ligger det søkbare manntallsprotokoller på digitalarkivet som dekker perioden 1864-1895. Samlet sett vil det altså nå være mulig å søke opp de aller fleste fattigunderstøttede i Bergen over nesten et helt århundre, fra 1820-tallet til 1920-tallet.
Lenke til manntallsprotokoller 1864-1895.
Vi minner også om de to protokollene som allerede har vært tilgjengelig en stund, og som inneholder navn på barn under 15 år som forsørges av andre enn foreldrene (pleiebarn/fosterbarn), samt navn på biologiske foreldre og pleieforeldre. De to protokollene dekker årene 1901-1907 og 1907-1915.
Lenke til protokoller om barn som forsørges av andre enn sine foreldre.
Tekst: Tor-Magnus Lien