Elever fra 1867.
Elever fra 1867.
Bilde: Utklipp fra Nasjonalbiblioteket

Protokoller fra U. Pihls skole

Matrikler, inn- og utskrivingsprotokoller, årsmeldinger og elevprotokoller fra U. Pihls skole er publisert på Digitalarkivet.

Om skolen

U. Pihls skole var en privat skole for piker i Bergen. Den ble etablert som Henriette Thrap Meyers skole i 1848, men har navn etter Ulrike Eleonore Pihl, som drev skolen mellom 1865 og 1882.

Skolen ble overtatt av kommunen i 1920, og av fylkeskommunen i 1972. Den ble fellesskole for gutter og jenter fra skoleåret 1954/1955. 

Du kan lese mer om skolens historikk og arkivene her: U. Pihls skole | oVe (bergenbyarkiv.no)

Hva er digitalt tilgjengelig?

Byarkivet har publisert matrikler, inn- og utskrivingsprotokoller, årsmeldinger og to elevprotokoller fra skolens arkiver.

Opplysninger yngre enn 100 år er sperret på Digitalarkivet. Deler av materialet er derfor sperret. Byarkivet kan imidlertid gjøre enkeltoppslag i det sperrede materialet på forespørsel. Innsyn i nyere protokoller gis også på byarkivets lesesal etter bestilling.

Ulrike Eleonore Pihl.
Ulrike Eleonore Pihl.
Bilde: Utklipp fra Nasjonalbiblioteket.

Matrikler

I matriklene kan en finne informasjon om elevene ved skolen: når elevene begynte og sluttet på skolen, foreldrenes navn og stilling, om de kom fra andre skoler m.m. Informasjonen som er ført om elevene kan variere litt over tid. En av protokollene har fungert som en eksamensprotokoll og viser karakterer.

Innskriving/utskriving 

Her kan en finne opplysninger om hvem som ble skrevet inn og ut av skolen. I protokollen som går fra 1906 til 1923 kan en også finne bostedsadressen.

Klasselister

Årsmeldinger 1884 - 1940, og litt om innholdet

Vi har også skannet 45 årsmeldinger fra skolen. De er tilgjengelig her: U Pihl skole på Digitalarkivet

I årsmeldingene kan en finne informasjon om skolens drift, elevtall, undervisning, hvem som underviste på skolen og annet. 

Noen av disse er trykte, mens andre er håndskrevne. De trykte inneholder som regel mer informasjon rettet mot et eksternt publikum. Her er det gjerne skoleregler, timeplan og meldinger eller oppfordringer til foreldrene. 

I årsmeldingen fra 1904/1905 kan vi blant annet lese om flytting av skolen fra Torgallmenningen til Fosswinckels gate 5, og se tegninger av romløsningen for den nye skolen.

Romløsning
Romløsning da skolen lå i Fosswinckels gate 5.
Bilde: Bergen byarkiv

I årsmeldingen fra 1885/1886 er det blant annet en artikkel om «Den kvindelige klædedragt» som fungerte som en appell til hjemmene. Her ble det informert om at plagg med snøreliv var skadelig for kroppens organer og utvikling. Det ble også rettet en bekymring til hjemmet om at det var en fare for at elevenes verdi skulle vurderes etter den ytre påkledningen, og ikke etter det indre. Det ble tatt til orde for at den mest praktiske og økonomiske løsningen var innføring av skoleuniform.

«Den, der i vore dage færdes blandt børnene på skolen, ser disse små damer, der sidder på skolebænken, pyntede og optagne af hvorledes de tager sig du, - ser, hvorledes de mest elegante blir seede op til, beundrede og kanskje misundte af de mer tarvelige, der ikke er så »fine«, - ser, hvorledes en blød, liden barnesjæl mangen gang såres og krænkes ved kameraternes mønstrende blikke, når hendes kjole ikke er så ny eller snittet så moderne, som de andres; - den, der har seet og fulgt en slig liden fortrygt en, den vil kunne bevidne, at de moralske misdannelser af utilfredshet, af misundelse, af bitterhet og af forfængelighed er verre end alle de legemlige til sammen, at disse sætter dybere og sårere merker for livet end snøreliv og strammende bånd.

(…) Vilde hjemmene her række skolen en hjælpende hånd, skulde kanskje et stort skritt fremover være vundet; den unge pike vilde forhåpendtlig beskjæftige sine tanker med bedre og mere forædlede formål, end det for mange nu så altopslugende: dragten.»

Om elevenes påkledning.
Om elevenes påkledning i 1885/1886.
Bilde: Bergen byarkiv.