Etter tre års pause på grunn av pandemien stod endelig Kunnskapskommunekonferansen for tur igjen i Universitetsaulaen i Bergen 20. juni 2022. Med 200 mennesker i salen ble det flott dag som viste at engasjementet for forskning i de kommunale helse- og omsorgstjenestene er stort.
Beate Husa, byråd for eldre, helse og frivillighet i Bergen, pekte i sitt åpningsinnlegg på viktigheten av å gi innbyggerne bedre tjenester som er kunnskapsbaserte og utjevne skjevheten i forskningsinnsatsen mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten. Deretter belyste statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet viktige aspekter ved prioritering i helse- og omsorgtjenestene, med bakgrunn i den nye prioriteringsmeldingen. Mulighetene og utfordringene rundt felles prioriteringskriterier i spesialist- og primærhelsetjenesten ble drøftet i den påfølgende panelsamtalen med representanter for kommunene og forskningssektoren.
Behovet for et kunnskapsløft i kommunene ble belyst i neste bolk. Kristin Weideman Wieland i KS presiserte viktigheten av å videreutvikle Kommunenes Strategiske Forskningsorgan (KSF) for å sikre et mer systematisk kunnskapsarbeid i kommunene. Maria Bjerk fra Folkehelseinstituttet og Birgitte Graverholt fra Høgskulen på Vestlandet så på hvordan man kan gå fra et kunnskapsgrunnlag til beslutninger om tiltak i tjenestene.
Vi fikk også et innblikk i den varierte faunaen av prosjekter med tilknytning til Kunnskapskommunen. Dette inkluderte blant annet prosjektet om unges bruk av sosiale medier og positive virkninger på psykisk helse, og Askøymodellen for oppfølging og rehabilitering for kreftpasienter som overlever. Videre fikk Lars Thore Fadnes, som var prisvinner i 2020 da Kunnskapskommunekonferansen ble avlyst, endelig legge frem resultatene fra sin studie om integrert behandling av hepatitt C for pasienter med rusavhengighet.
I siste bolk, gav Ole Johan Borge fra Forskningsrådet sine visjoner for å løfte forskningen på primærhelsetjenestene i årene som kommer. Hans proklamasjon av Bergen som en foregangsby på området og forslaget om å avholde neste konferanse i Grieghallen ble møtt med rungende applaus. Anne Hildegunn Færøy og Helge Kvam presenterte arbeidet med Region Nordhordland Helsehus i Knarvik. De har store planer for samhandling og kunnskapsarbeid på tvers av de kommunale, fylkeskommunale og spesialist-helsetjenestene som er samlet i huset.
Dagen ble rundet av med utdeling av Kunnskapskommunens forsknings- og innovasjonspris, som gikk til førsteamanuensis Birgitte Graverholt ved Høgskulen på Vestlandet. Hun fikk prisen for sin arbeidslivsrettede og praksisnære forskning i tett samarbeid med fagmiljøer i sykehjem gjennom IMPAKT-prosjektet. Du kan lese mer om pristildelingen her. Kjell Wolff, kommunaldirektør i Byrådsavdeling for eldre, helse og frivillighet i Bergen, oppsummerte dagen og understrekte viktigheten av å få på plass KSF-systemet og nasjonale rammevilkår som muliggjør et systematisk kunnskapsløft for kommunene.
Det ble en flott dag som viste viktigheten av samarbeid mellom kommunene og forskningsmiljøene for å få frem gode prosjekter og kunnskapsbaserte tjenester for å løse fremtidens utfordringer i kommunal helse og omsorg. Dette inspirerer til videre arbeid i Kunnskapskommunen.
Takk til alle bidragsytere til konferansen, til Kommunegruppen og styringsgruppen i Kunnskapskommunen som har bidratt med innspill til på programmet, og til Forskningsrådet som gav oss arrangementsstøtte. Vi gleder oss til neste konferanse!
Her finner dere presentasjonene fra konferansen:
Mer info om "Bergen i endring"-studien, presentert av Silje Mæland, UiB